Още едно шоково поскъпване у нас Преглеждания: 399

0
Оценете този post

 

Шоково повишение на цените на лекарствата у нас

Повишение на цените не подмина и лекарствата. Масово доставчиците вдигат цените заради увеличението на техните разходи. На първо място това е по-скъпият ток, а след това и по-скъпият транспорт и доставка на суровини. Между 3 и 20% е очакваното увеличение в цените на лекарства и хранителни добавки.

Николай Костов, който е председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, направи прогноза за предстоящото поскъпване на цените на лекарствата пред Труд бг, пише БЛИЦ, позовавайки се на изданието.

Експертът подчерта, че мотивите на доставчиците са същите, както и на строителите и на всички останали.

Увеличението в цените се дължи и на инфлацията, която скочи до 7 процента. При различните продукти увеличението е различно, но то варира между 3 и 20%.

Костов заяви, че голямо е увеличение в цените на медикаментите, които се продават без лекарско предписание, въпреки че всички лекарства имат пределна цена, която регулирана по закон.

Най-голямо е увеличението на хранителните добавки, които не се регулират чрез закон. Заради пандемията се увеличи търсенето на продукти за стимулиране на имунитета. Повишението при тях може да е повече от 20%, прогнозира експертът.

Той добави, че заради пандемията има дефицит на лекарствата, особено на използваните в лечението на ковид-19 и това допълнително усложнява ситуацията, пише БЛИЦ.

 

 

 

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.