Сбогом на лукса! Кралят на Холандия остана без златна каляска Преглеждания: 336

Кралят на Холандия без златна каляска сн. Инстаграм
0
Оценете този post

Кралят на Холандия без златна каляска, била символ на робството

Кралят на Холандия Вилем-Александър обяви, че членовете на кралското семейство ще спрат да използват историческите златни колесници, на които има изображения, прославящи колониалното минало на страната и робството. Монархът реши да се „покае“ от името на предците си и остави в историята прочутата златна каляска.

А причина за това са сцените, които са изобразени на една от страните на любимата кралска карета.

Картината, озаглавена „Почит към колониите“, е от лявата страна на каретата. Тя показва жители на африкански и азиатски страни, които коленичат и предлагат своите продукти, от какао до захарна тръстика, на млада бяла жена, седнала на трон и символизираща Холандия.

Във видеообръщението крал Вилем-Александър обяви отказа от луксозната карета като „покаяние“. И то след като призна, че изображението е обидно за много хора.

„Няма смисъл да осъждаме и дисквалифицираме случилото се някога от днешната гледна точка. Простата забрана за излагането на историческите артефакти и символи, също не е отговорът. Вместо това имаме нужда от съвместни усилия, които трябва да бъдат много по-дълбоки и да продължават по-дълго. Усилия, които ни обединяват, вместо да ни „разделят“, каза още кралят, пише belfasttelegraph.co.uk.

Кралят на Холандия без златна каляска сн. Инстаграм
Кралят на Холандия без златна каляска сн. Инстаграм

Невероятно, но Холандия се слави като една от най-либералните държави в Европа. Там употребата на леки треви е разрешена, в Амстердам дори си имат квартал с червени фенери, а дамите, които предлагат нощни удоволствия, членуват в синдикат и имат равни права с всички останали членове на обществото. Наскоро стана ясно дори, че парламентът ще приеме и еднополов брак, ако бъдещата кралица на страната реши, че предпочита партньор от своя пол, а не от противоположния. Как ще се реши в този случай проблемът с династичната криза не е много ясно. Но от правителството обявиха, че в тон с новото общество, те също се опитват да са либерални и разбиращи. И отказът от златната кралска карета е част от това.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.