Идва ли краят на Омикрон? Рекорден спад на заболелите в Европа

0

Краят на Омикрон настъпва?

Идва ли краят на Омикрон? След две години принудителна изолация, няколко тежки мутации и милиони изгубили неравната битка с болестта, изглежда най-после се вижда светлина в тунела. Британия отбеляза рекорден спад на заболелите от коронавирус, а тенденцията се засилва и в други части на Европа.

Британците отбелязват, че вече от една седмица се наблюдава рязко спадане на регистрираните заболели случаи от „Омикрон“. Последният вирусен щам зарази близо 80% от населението в страната. Премиерът Борис Джонсън дори планираше да отмени всички събития в страната си, за да блокира разпространението на заразата. Към днешна дата обаче се оказва, че ситуацията се променя. И всъщност броят на заразените е намалял.

Представители на националните здравни служби споделят, че бройката заразени е стигнала до 130 хиляди за 24 часа. Което е с три пъти по-малко, отколкото по същото време преди една седмица. Според здравните власти най-лошата част от вълната е минала и се наблюдава спад. А онова, което кара британците да се надяват, че най-лошото е приключило, е че не се е формирало ново огнище и няма нов вирусен щам, който да заплашва района, пише „Дейли мейл“.

На фона на това, в северна Европа също се наблюдава спад на заразените. Западна и южна Европа обаче не се радват на същия успех. Поне засега. Здравните власти в двата края на континента са раздвоени в оценките си. Но всички се надяват, че най-лошото е зад гърба на хората.

Край на Омикрон вълната в Британия Сн. Pixabay
Край на Омикрон вълната в Британия Сн. Pixabay

Световната здравна организация обаче продължава да поддържа най-високата степен на тревога и не е отменила становището си, че светът се намира в ситуация на пандемия. А и в Китай също не са се отказали от карантинирането на населението. Мнозина обаче се надяват, че с новите лекарства, които предстои да се патентоват и затоплянето на времето Covid-19 ще затихне. И този път без нови мутации. Защото иначе ще се наложи да спрем планетата за 14 дни. И вирусът завинаги ще изчезне.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.