Кристалина Георгиева: Задава се огромен проблем!

Гласувайте за статията

Той ще доведе до загуби за глобалния брутен вътрешен продукт

Управляващият директор на Международния валутен фонд /МВФ/ Кристалина Георгиева предупреди, че се задава огромен проблем.

Тя алармира, че планетата е изправена пред нарастваща „дигитална Берлинска стена“ между географските райони.
Тази стена може да окаже негативно влияние върху и без това изключително крехкото възстановяване на икономиката.

Кристалина Георгиева

Той ще доведе до загуби за глобалния брутен вътрешен продукт

Кристалина Георгиева отправи това предупреждение по време на форум на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/, отбелязва изданието Франс прес, цитирано от БТА.

От думите й става ясно, че задълбочаващата се разлика в дигиталното развитие на отделните региони води до сериозно отслабване на конкуренцията. Това на свой ред може да доведе до загуби за глобалния брутен вътрешен продукт /БВП/ с между 3 и 6% през следващите десет години.

„Изправени сме пред дигитална Берлинска стена заради увеличаване на рестрикциите на вноса и износа, както и поради спад в сътрудничеството в научната сфера“, категорична бе Георгиева.

Ако САЩ, Европа и Китай позволят на икономиките си да се „отделят една от друга, на компаниите ще бъде все по-трудно да бъдат толкова конкурентоспособни, колкото са сега“, заяви тя.

При продължаващо раздалечаване, технологичните играчи, които доминират сега, ще заграбят още по-голям пазарен зял. По този начин стимулът им да са по-иновативни ще започне да угасва, предупреди Кристалина Георгиева.

Това на свой ред ще се отрази негативно върху международните технологични стандарти тъй като ще го понижи. Освен това ще се ограничи и оперативната съвместимост на инструментите, използвани от компаниите, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар