Създателката на AstraZeneca алармира за нов ужас

Изглежда това не е краят
0

Изглежда това не е краят

Една от създателките на ваксината на Oxford – AstraZeneca, алармира за нов ужас.

По време на публична лекция проф. Сара Гилбърт разкри, че има риск предстоящите пандемии да са много по-смъртоносни от настоящата.

От думите на една от създателките на ваксината на AstraZeneca става ясно, че е нужно по-сериозно финансиране за готовност за пандемии. Само по този начин ще може да се предотврати евентуалната загуба от постигнатия напредък, категорична е тя.

AstraZeneca
Изглежда това не е краят

Освен това специалистът алармира, че вероятно ваксините ще се окажат по-малко ефективни срещу новия щам на коронавируса – Омикрон, предава BBC.

„Това няма да е последният път, когато вирус застрашава живота и препитанието ни. Истината е, че следващият може да е по-лош. Той може да е по-заразен, по-смъртоносен или и двете. Не можем да допуснем ситуация, в която сме преминали през всичко това и все още няма финансиране за готовност за пандемии“, категорична е проф. Сара Гилбърт.

Коментирайки варианта „Омикрон“, тя отбелязва, че шпайк протеинът съдържа мутации, за които е ясно, че увеличават риска за предаването на вируса от човек на човек.

„Но има и допълнителни промени, които могат да значат, че антителата, предизвикани от ваксините или от заразяването с други варианти, могат да бъдат по-малко ефективни за предотвратяване на заразяването с „Омикрон“. Докато не разберем повече, трябва да бъдем предпазливи и да предприемем мерки за забавяне на разпространението на този нов вариант“, категорична е създателката на ваксината на AstraZeneca, пише blitz.bg.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.