Британски учени притеснени заради "Омикрон"

Британия е силно притеснена заради варианта "Омикрон", който регистрират медиците на територията на страната. Към настоящия момент там вече има 134 души, които са заразени. А здравните служители потвърдиха също, че по-голямата част от секвенираните инфекции на новия вариант са при напълно ваксинирани хора. Новината се появи, точно когато Борис Джонсън заяви снощи, че иска британците да се насладят на Коледа възможно най-нормално – и в момент, когато Ирландия обяви, че преминава в полуизолация. И докато британците мъдруват, дали да запазят коледните тържества, или не, Ирландия блокира влизането в страната. И обмисля да въведе вътрешна изолация. Все пак мерките не са съвсем разхлабени. В червения списък на страните до които се спират полетите от Обединеното кралство може да влезе и Нигерия, а пристигащите от там са изправени пред перспективата за задължителна, 14-дневна хотелска карантина. Министрите от кабинета може да се срещнат още утре, за да решат дали да въведат още ограничения, пише "Дейли мейл". Към момента, случаи на новия вариант са регистрирани в Източен Мидландс, Източна Англия, Лондон, Нортийстсайд, Нортуестсайд, Саутуест, Саутийст и Уест Мидландс. Случаите в Шотландия днес се увеличиха от 16 на 29, докато Уелс обяви този следобед, че имат първи случай, открит в Кардиф. Засега няма открити случаи в Северна Ирландия.

Междувременно по-рано днес беше разкрито, че повече от половината от секвенираните случаи на "Omicron Covid" в Англия са били при ваксинирани хора с двойна ваксинация.

Новината е доста притеснителна на фона на опасенията, че супермутантът може да противодейства на ваксините. [caption id="attachment_687496" align="aligncenter" width="300"]"Омикрон" уплаши британците сн. Скай тв "Омикрон" уплаши британците сн. Скай тв[/caption] Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) заяви, че 12 от 22-та известни случая до 30 ноември или 55 процента - са били при хора, които са получили поне две дози. Това в никакъв случай не означава, че ваксинацията не предпазва. Всички медици са на мнение, че "Омикрон" е щам, който има относително по-лека симптоматика и по тази причина се прекарва по-леко. А ваксинираните може да го прекарат дори без симптоми. Но това не изключва факта, че той е доста заразен и възрастните хора, които имат хронични заболявания рискуват да развият опасни и тежки усложнения, които да застрашат живота и здравето им. Затова и ваксините остават засега единствената относителна бариера срещу вируса.