Световни синоптици разкриха каква ще е предстоящата зима заради Ла Ниня

Гласувайте за статията

Този феномен ще продължи до началото на 2022

Световни синоптици разкриха каква ще бъде предстоящата зима заради феномена Ла Ниня.

Световната метеорологична организация (СМО) съобщи, че Ла Ниня се завръща. Според тях предстоящата зима ще бъде мека, предава БТА.

зима

Този феномен ще продължи до началото на 2022

Данните на организацията сочат, че студеното тихоокеанско течение ще оказва влияние върху климата на планетата за втора поредна година.
Очаква се феноменът Ла Ниня да продължи до началото на 2022 г. Според прогнозните модели той ще бъде по-слаб, отколкото през настоящата година.

Въпреки охлаждащия ефект на Ла Ниня средните температури тази година са над дългосрочните средни стойности в много части на света. Това се дължи на рекордното количество парникови газове в атмосферата, отбелязва СМО.

Очакванията на синоптиците са, че в преобладаващата част от Европа зимата ще бъде мека. Североизточна Азия и Арктика, както и източната част на Северна Америка също се очаква да бъдат по-топли. По-хладни от обичайното ще бъдат североизточната част на Северна Америка, Австралия, Югоизточна Азия и Индийския субконтинент.

Заради Ла Ниня 2021 г. няма да бъде определена като най-горещата година. Въпреки това тя ще е една от десетте най-топли, в сравнение със средната стойност от 1850 до 1900 г. Припомняме, че най-горещата година беше 2016 г.

Освен с охлаждащия ефект, феноменът Ла Ниня обикновено се свързва с по-влажни условия в някои части на света и с по-сухи на други, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар