След трагедията в Ламанша: Нито Франция, нито Британия опитаха да ни спасят! (Мигранти със смразяващи разкрития)

Гласувайте за статията

Оцелял от трагедията в Ламанша проговори

Оцелял от трагедията при преминаване на Ламанша в сряда вечерта, твърди че властите от двете страни на Ламанша са отказали да окажат каквато и да е помощ мигрантите докато лодката им потъва.

21-годишният Мохамед Шеха, един от двамата оцелели, разказа подробно за серия от отчаяни обаждания до френските и британските власти и заяви, че и двете страни отказали да поемат каквато и да е ​​отговорност за спасяването на бежанците.

Най-малко 27 души се удавиха, докато се отправиха към Обединеното кралство миналата сряда.

Снощи г-н Шеха, един от само двама оцелели, каза, че пътниците на лодката са се държали за ръце във водата, преди да се поддадат на леденото море.

В интервю за Рюда, кюрдската държавна телевизия, той разкрива, че 33 души са отишли ​​на брега край Дюнкерк в 20 часа във вторник. „Започнахме да плаваме след половин час. Всичко беше перфектно до рано сутринта. Все още беше тъмно и водата започна да навлиза в малката лодка отзад. Затова част от нас се опитаха да изхвърлят водата от лодката. Тогава видяхме голям кораб.

Младият пастир, чието семейство живее в Северен Ирак, казва, че някои мигранти искали да доплуват до кораба.

„Някои от нас казаха „Да отидем на кораба“, но другите го отхвърлиха и казаха „не, трябва да стигнем до Великобритания“. Тогава корабът изчезна и дясната страна на лодката започна да изпуска въздух. Те се опитали да се обадят на полицията за помощ, но получили отказ.
Г-н Шеха разказва: „Обадихме се на френската полиция и те ни казаха да изпратим местоположението си. Затова им изпратихме местоположението, но те казаха „Вие сте на британска територия, ние не можем да направим нищо“. Тогава се обадихме на британците, но те казаха „Не, обадете се на французите“.

Воден гроб

В крайна сметка от двете страни никой не дошъл на помощ. Отчаяните хора се хванали в кръг, когато лодката вече не можела да ги издържи и се опитали да се държат заедно. Но студът и ледените води скоро ги изморили и един по един те започнали да потъват.

„Имаше един човек от Рания [Иракски Кюрдистан]. Обещахме си да останем заедно до последния момент. Държах го за ръката, но той не успя да издържи. Помоли ме да спра да го държа за ръка. Аз казах „не“, но той настоя. Той каза: „Ще мина пред теб, само не ме дръж за ръката. Спрях да го държа за ръката и не успях да го видя отново. Той умря.“, разказва Шеха, цитират от „Дейли мейл“.

„Ние умирахме там, а те не дойдоха да ни помогнат.“, гневен е младият кюрд. Той е спасен рано сутринта от бреговата охрана на Франция, след като рибари вдигат тревога и му помагат да се измъкне. С тежка хипотермия и премръзнал, той в момента се укрива в тайна квартира, тъй като е преследван от трафикантите на хора.

Оцелял при трагедията в Ламанша проговори сн. Дейли мейл

Оцелял при трагедията в Ламанша проговори сн. Дейли мейл

„Животът ми е застрашен, защото контрабандистите ми се заканиха: „Ако те хванем, ще те убием. Няма да те оставим да живееш.”. За фаталното пътуване той плаща близо 60 000 долара, като трафикантите му обещали нов живот и бъдеще в Британия. А едва не попада в морски гроб.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар