Учени от Южна Африка разкриха нови подробности за щама „Омикрон“

Д-р Анджелика Ка
0

Д-р Анджелика Каци от Южна Африка разкри подробности за щама „Омикрон“

Паника завладя Европа след разкритието, че нов вирусен щам на Covid-19 се е развил в Южна Африка. Блокирани са полети, забранено е влизането в осем държави от Африка, а ЕС наложи пълна забрана за пътуване до там. На фона на цялата тревога обаче един учен излезе с необичайно становище. А именно – щамът наистина е много силно заразен, но с доста по-леки симптоми.

„Случаите, регистрирани досега от здравните власти в Южна Африка не са сериозни“, твърди пред Би Би Си доктор Анджелика Каци, която е председател на Южноафриканската медицинска асоциация. Въпреки това, тя призна, че изследванията на новия вариант на вируса са на много ранен етап и няма конкретна информация по въпроса.

„Пациентите се оплакват предимно от болки в тялото и умора. От изключителна умора. При това този щам засяга основно по-младото население, но не и по-възрастните“, допълни още Каци.

Каци допълва също, че проучването е направено сред заразени, които са на домашно лечение, а не са приети в здравни центрове. И побърза да успокои, че вирусът преминава относително леко при тях.

Но не е толкова розова картинката при възрастни хора, които имат хронични заболявания. Вирусът може да атакува сърдечно-съдовата им система или имунитета, особено ако имат диабет.

Доктор Каци обяви, че симптомите са силно необичайни, но леки. Самата тя е била притеснена, че може би става въпрос за нов щам, когато нейни пациенти са дошли в кабинета й с крайно необичайни оплаквания. Това се случва в началото на ноември, докато преглежда в кабинета си в Претория.

Д-р Анджелика Каци от Южна Африка с нова теория за коронавируса сн. Би Би Си
Д-р Анджелика Каци от Южна Африка с нова теория за коронавируса сн. Би Би Си

Каци е първият лекар от Южна Африка, който би тревога, че има пациенти с нов щам на коронавируса. Това се случи на 18 ноември. И въпреки нейните уверения, че дори и заразен, новият щам не е с тежки симптоми и протичане, СЗО го определи като „тревожен вариант“, цитират още и от brif.mk.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.