Китай поддържа политика на нулева толерантност, но успя да се справи с коронавируса

Въпреки че тръгна именно от Китай, в последните две години за Covid-19 почти не се чува в една от най-огромните държави на планетата. С население от над 1 милиард души, Китай е страната, която може би е тиктакаща бомба със закъснител. И ако нещо се случи там, щетите биха били колосални. Изненадващо обаче от Пекин не само, че не идват съобщения за разпространение на коронавируса, но и Китай почти успя да изкорени болестта от корен. Как се случи това и кое е китайското чудо, което помогна на страната да излезе от глобалната криза, която обхвана целия свят.

1. Политика на нулева толерантност към пандемията

В Китай блокадите на градове, квартали и семейства са ежедневие. Правителството е наредило на полицията да издирва, регистрира, задържа, изолира и лекува всеки жител на страната, без значение на неговия пол, възраст, социално положение или етническа и религиозна принадлежност. Тук ваксинационна програма няма, нито пък населението е оставяно да се движи свободно. Вместо това има се блокират цели градове и провинции. Полицията не допуска никакво излизане от домовете, строг вечерен час и контрол върху почти цялото ежедневие на хората. Понятието свобода тук е заменено с друго - право на живот.

2. Светкавични блокади

Един болен - всички под карантина. В Пекин не се интересуват дали в едно семейство има само един болен, а другите са здрави. Издирват се контактите по цялата верига, налага се пълна карантина и се забранява общуването с външни лица, докато не се докаже категорично, че лицето, или лицата не са заразни. Защитата на населението и ограничаването на заразата са ключови за Китай. Ако в един град има повече от 10 болни, то той може да бъде блокиран изцяло. Без значение дали живеят един или десет милиона души там.

3. Контрол и превенция

В доклад публикуван в China CDC Weekly, става ясно, че Пекин забранява свободното движение между различни райони на страната, не приема ваксинацията и медикаментите като ефективен метод за справяне с пандемията и не се колебаят да приложат ограничителни мерки в пълен размер, за да спрат заразата. "Ако Китай провеждаше политиката на Франция или САЩ, дневно щяха да се разболяват между 400 и 600 хиляди души. Което би довело до катастрофа. Само с ограничения на контактите, строга физическа дистанция и блокади на отделните райони правителството се справя с проблема", коментират учени пред изданието. Точно обаче тази политика на нулева толерантност изкорени коронавируса - от 25 заразени, които бяха регистрирани преди дни, вчера са установени едва 23 нови случая, цитират от biznisvesti.mk. [caption id="attachment_686844" align="aligncenter" width="300"]Китай разкри тайната си за успех срещу коронавирус сн. Pixabay Китай разкри тайната си за успех срещу коронавирус сн. Pixabay[/caption] Въпросът е - може ли да се приложи същия модел в Европа, или е прекалено късно за това?