Как Китай успя да се спаси след Covid-19? (И възможно ли е прилагането на китайското чудо в Европа?)

Китай разкри тайната си за успех срещу коронавирус сн. Pixabay
0

Китай поддържа политика на нулева толерантност, но успя да се справи с коронавируса

Въпреки че тръгна именно от Китай, в последните две години за Covid-19 почти не се чува в една от най-огромните държави на планетата. С население от над 1 милиард души, Китай е страната, която може би е тиктакаща бомба със закъснител. И ако нещо се случи там, щетите биха били колосални. Изненадващо обаче от Пекин не само, че не идват съобщения за разпространение на коронавируса, но и Китай почти успя да изкорени болестта от корен. Как се случи това и кое е китайското чудо, което помогна на страната да излезе от глобалната криза, която обхвана целия свят.

1. Политика на нулева толерантност към пандемията

В Китай блокадите на градове, квартали и семейства са ежедневие. Правителството е наредило на полицията да издирва, регистрира, задържа, изолира и лекува всеки жител на страната, без значение на неговия пол, възраст, социално положение или етническа и религиозна принадлежност. Тук ваксинационна програма няма, нито пък населението е оставяно да се движи свободно. Вместо това има се блокират цели градове и провинции. Полицията не допуска никакво излизане от домовете, строг вечерен час и контрол върху почти цялото ежедневие на хората. Понятието свобода тук е заменено с друго – право на живот.

2. Светкавични блокади

Един болен – всички под карантина. В Пекин не се интересуват дали в едно семейство има само един болен, а другите са здрави. Издирват се контактите по цялата верига, налага се пълна карантина и се забранява общуването с външни лица, докато не се докаже категорично, че лицето, или лицата не са заразни. Защитата на населението и ограничаването на заразата са ключови за Китай. Ако в един град има повече от 10 болни, то той може да бъде блокиран изцяло. Без значение дали живеят един или десет милиона души там.

3. Контрол и превенция

В доклад публикуван в China CDC Weekly, става ясно, че Пекин забранява свободното движение между различни райони на страната, не приема ваксинацията и медикаментите като ефективен метод за справяне с пандемията и не се колебаят да приложат ограничителни мерки в пълен размер, за да спрат заразата. „Ако Китай провеждаше политиката на Франция или САЩ, дневно щяха да се разболяват между 400 и 600 хиляди души. Което би довело до катастрофа. Само с ограничения на контактите, строга физическа дистанция и блокади на отделните райони правителството се справя с проблема“, коментират учени пред изданието. Точно обаче тази политика на нулева толерантност изкорени коронавируса – от 25 заразени, които бяха регистрирани преди дни, вчера са установени едва 23 нови случая, цитират от biznisvesti.mk.

Китай разкри тайната си за успех срещу коронавирус сн. Pixabay
Китай разкри тайната си за успех срещу коронавирус сн. Pixabay

Въпросът е – може ли да се приложи същия модел в Европа, или е прекалено късно за това?

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.