Англия блокира Ламанша заради търговска война с Макрон: Не сте новият Наполеон!

Гласувайте за статията

Англия блокира Ламанша заради търговска война с Макрон

Англия и Франция са в пореден конфликт. Привидния повод за криза между двете държави е поредната трагедия край Ламанша – рибарска лодка, на която бяха качени 27 души мигранти се преобърна по средата на протока и те загинаха. След това френския президент заяви, че няма да позволи Ламанша да се превърне в „морско гробище за бежанци“. Но в същото време твърдо отказва да позволи на британски военни да патрулират по крайбрежието, а още по-малко из международните води или край френските брегове.

Борис Джонсън упрекна колегата си, че позволява страната му да се превърне в транзитна зона и не спира мигрантския поток към Острова. А някои медии в Англия дори сравниха Макрон с Наполеон, пише „Дейли мейл“. Но не в много ласкав контекст.

В същото време френски рибари блокираха английски фериботи край тунела под Ламанша, а повод за напрежението са лицензите за риболов. Британското правителство вече 11 месеца не се произнася по повод разрешителните на френски рибари да ловуват в международни води, под предлог, че искат гаранции, че последните няма да извършат злоупотреби. От другата страна на океана пък настояват за спазване на споразумението с ЕС, което Англия подписа след Брекзит.

Търговската война и новата криза с мигрантите само влошават връзките между двете страни. Има дори подозрения, че ще се стигне до още по-голямо напрежение. Неслучайно британските медии нарекоха Макрон новият Наполеон, но му и намекнаха, че и той може да преживее Ватерло. А поводът бяха именно настойчивите атаки на френския президент спрямо британското правителство. Както и отказът му да приеме намеса от страна на английската полиция дори и по повод кризата с мигрантите.

Напрежение между Франция и Англия заради Макрон сн. Flickr

Напрежение между Франция и Англия заради Макрон сн. Flickr

Какво предстои, тепърва ще стане ясно. Но в настоящата ситуация, една търговска война между двете, с мигрантска криза, която се задълбочава, може да доведе до крайно опасни последици. От които няма да пострадат само около Ламанша.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар