Поредното поскъпване удря джоба на българина

До края на годината се очаква ново поскъпване, което ще се окаже поредният сериозен удар по джоба на българина. Цените на основните храни ще се вдигнат с цели 7%, според прогнозите на Владимир Иванов, който е председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, съобщава БЛИЦ, позовавайки се на БНР.

До рязко повишение в основите цени няма да се стигне, въпреки повишението в цените на тока и на природния газ. Конкурентният пазар и намаленото потребление са основните причини за избягването на този сценарий.
Ново поскъпване удря джоба на българина

В началото на октомври се наблюдава стабилизиране на пазара и свиване на потреблението след скока на цените от предходните два месеца. Цените на захарта, брашното, варивата и месото засега остават без промяна и се задържат на старите си нива. Най-голям е скокът в цената на олиото - цели 36% спрямо нивата от миналата година. Това се случва, въпреки добрата реколта. При продуктите от преработващата промишленост се очаква скок, който е провокиран от по-високите цени на тока и газа. Покачване се очаква и при цените на хляба, млечните продукти и месото, допълва още експертът, цитиран от БЛИЦ.