Излезе наяве неизвестен факт от миналото на проф. Мермерски

0

Едва ли някой е предполагал това за проф. Христо Мермерски

Излезе наяве неизвестен факт за проф. Мермерски. Оказа се, че той е бил агент на Първо главно управление на Държавна сигурност, разкриват документи, публикувани от Комисията по досиетата преди няколко дни, узна Хотарена.

Псевдонимът, под който Мермерски се е подвизавал, е Чавдар. След проверка на директорския борд на „Родопа” Велико Търново, става ясно с какво се е занимавал той. Това се е случило преди повече от половин век.

През 1973 г. той е бил зачислен като агент, а след това става секретен сътрудник. През 1980 г. Мермерски е изпратен на специализация в САЩ и остава там в продължение на години. Години след това става и зам.-министър на земеделието.

По време на промените той организира канал за САЩ, под формата на курсове за млади фермери. Желаещите да заминат плащат по 5000 долара, след което се сдобиват с виза. Служители от консулството на САЩ са прибирали част от сумата.

По-късно американските служби осъзнават, че става въпрос за канал за имигранти в страната. Национална служба за сигурност започва разследване. Но историята е потулена благодарение на връзките на Мермерски. След това той се преориентира като проповедник на здравословния начин на живот. Той има диплома от Селскостопанската академия и не е лекар, въпреки че всички го мислят за такъв.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.