Хаос в Европа заради Covid – 19: Русия изолира Петербург, Австрия и Румъния блокират границите си

Covid-19 набира скорост в Европа сн. Pixabay
0

Covid-19 набира скорост

Новата вълна на Covid-19 става все по-застрашителна. И докато у нас се водят спорове за зелените сертификати и трябва ли да се принуждават хората за задължителна ваксина, или не, в Европа ситуацията е критична. Русия изолира Санкт Петербург и обяви града и цялата област за червена зона. При над 1500 смъртни случаи на ден и 230 000 заболели, правителството призна, че не е в състояние да овладее кризата.

Затова властите наредиха поетапно затваряне на градовете. Първи е Санкт Петербург, който от 30 октомври в следващите седем дни ще бъде блокирани. Ше бъдат затворени ресторанти, кафенета и магазини, които не са необходими, според указа, подписан от губернатора Александър Беглов.

Освен това салоните за красота, спортните центрове и всички търговски вериги ще бъдат затворени, но това не важи за аптеките, бензиностанциите и магазините за хранителни стоки, съобщи „Тасс“.

Австрия въвежда нови ограничения за неваксинираните. Ако броят на заболелите продължи да расте, всички, които не са ваксинари, ще бъдат принудени да работят и пазаруват от домовете си. Ще им бъде забранено да посещават обществени места, ресторанти и кафенета, като ще могат да излизат от домовете си само по „специални“ случаи.

Румъния въведе вечерен час, двуседмична ваканция за студентите, задължителен здравен сертификат и други ограничения. Пълното затваряне на населените места все още не е планирано, но може да се случи и то съвсем скоро.

Подобна е ситуацията с Британия. Местните власти обмислят връщане на повечето ограничения, въпреки че 80% от населението е ваксинирано. При 50 000 болни на седмица и продължаващ ръст, правителството се притеснява. И определено се обсъждат спешни остри мерки, които да ограничат заразата.

Covid-19 набира скорост в Европа сн. Pixabay
Covid-19 набира скорост в Европа сн. Pixabay

Един въпрос обаче остава без отговор – след като има създадено хапче срещу коронавирус, което вече успешно се ползва в САЩ, защо в Европа продължава натиск за ваксините? И защо при толкова висок процент на ваксинация, Британия отново е на челно място по заболеваемост.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.