Пере ли скандалната дясна ръка на Мая Манолова парите на Черепа с благословията на лозенския кмет от ДъБъ?

 Заграбил ли е Никола Вапцаров земя за параклис и детска градина, питат жители на столичния квартал “Кръстова вада”?

“Търсете господин Никола Вапцаров. Той отговаря, ние тука само пазим” - казват намръщените здравеняци от строителния обект.
В редакцията ни дойде меко казано притеснителен сигнал от дългогодишната жителка на столичния квартал “Мирчо Драганов”, по новому “Кръстова Вада”. 87-годишната госпожа Теменуга Разсолникова (бел.ред - името е променено от съображения за сигурност и с цел да запазим сигурността на дамата)
ни донесе няколко собственоръчно написани страници, в които излага опасенията си, че фирми на санкционирания по “Магнитски” Васил Божков ще издигнат кичозен затворен комплекс върху завещан за църква и оздравително училище терен в квартала. И това ще стане с посредничеството на злополучния политик и провален хотелиер Никола Вапцаров. Най-притеснителната част от разказа гласи, че парцелът приживе е бил приписан  от собственичката му на кметството, но алчни и безбожни чиновници, начело с кмета-шкембелия тихомълком променили предназначението му, плюейки върху последната воля на дарителката. Ако можем да се доверим на достолепната г-жа Разсолникова, която прочие от месеци обикаля съседните блокове с ръчната си пазарска количка и пуска в пощенските кутии “позиви” срещу далаверата, проектът е финансиран директно от Васил Божков. Както всички знаят, след като американското правителство го обяви за финансова персона нон-грата, той търси отчаяно начини да заобиколи забраните на щатския закон “Магнитски” и да изпере не особено белите си пари чрез строителни проекти в България. За ролята на главен “перач” бил набеден Никола Вапцаров. Дясната ръка на Мая Манолова (чиито топли връзки с дубайския невъзвращенец не са тайна) трябвало да осигурява апетитни терени и прилежащите им разрешителни за строеж, върху които да изникнат мутробароковите здания на Черепа, жалват се осведомени съкварталци. Политическата окраска на Вапцаров и топлите му връзки с администрацията на район “Лозенец” му осигурявали значителна преднина в преговорите. Най-големият си удар обаче Вапцаров осъществил с подкрепата на видния функционер от "Демократична България" и кмет на “Лозенец” Константин Павлов - Комитата.
Но нека дадем думата на госпожа Разсолникова. С насълзени очи тя ни разказа как на младини със съпруга си купупили парцел във вилната (по онова време) зона “Мирчо Драганов” и там вдигали кокетна лятна виличка. В непосредствена близост се била ширнала ягодова градина, чиито лехи рано напролет окопавала дружелюбна и разговорлива детска лекарка. По волята на съдбата тя останала без деца, съпругът й също се споминал без време и една от малкото й радости били плодните “фитарийки”. Комшулукът на двете софиянки с годините прераснал в топла дружба, а покрай ягодовите съботници педиатърката й разкривала колко й се иска някой ден в полите на Витоша да се издигне оздравителна ясла и климатично училище за деца с белодробни болести. И в последните си дни завещала скромната си нивичка “на съвета”, вярвайки че мечтата й ще се изпълни посмъртно. След кончината й г-жа Разсолкова лично занесла в лозенската община нотариалния акт и писменото волеизявление на покойницата, а през 2016 г. “от съвета” специално дошли да замерят терен за бъдеща детска градина. На няколко пъти от общинската джипка слизали свещеници и заедно с архитектите гледали къде е най-подходящо за параклис. И така до ноември 2019 г., когато за кмет се възцарява известният с либерално-джендърските си убеждения десебар Константин Павлов-Комитата.
По същото време някогашната ягодова нива осъмва със строителни заграждения и табела “Частен обект”. Телефоните на община “Лозенец” или мълчали или кисели чиновнички отказвали справки от дистанция. Отишлите на място в кметството пък били напъждани с мотива, че информацията съдържа лични данни и се дава само на упълномощени от собственика лица. Намръщените здравеняци от строителния обект пък казвали: “Търсете господин Никола Вапцаров. Той отговаря, ние тука само пазим”.
По ирония на съдбата точно техният отговор бил “ключът от палатката”. Разтропани лозенчани с връзки в кметството успяли да научат, че малко след като Комитата встъпва в длъжност, в кабинета му започнал да идва Никола Вапцаров и двамата по цели вечери прехвърляли папки с нотариални актове и чертаели квадратчета по картата на района. Не след дълго Вапцаров бил довел в общината далечен, но пълноправен наследник на покойната докторка с ягодовата нивичка. И колелото на административния произвол се  завъртяло… Протестите на хората от “Кръстова вада” оставали глас в пустиня, а жалбите им се депозирали на дъното на кметските чекмеджета без да им се дава ход.  Копие от собственоръчно написаното завещание на педиатърката липсвало, а оригиналът вече бил даден в общината. Предсмъртното желание върху земята й да се издигне параклис и детска градина било обявявано от кметските хрантутници за “крайградска легенда”, а Никола Вапцаров все по-често бил засичан от местните да “обикаля” заграбената нивичка, въпреки че де юре името му не фигурирало никъде.
Прът в колелата на подлото дело сложила щатската държавна администрация и закона “Магнитски”, който запорирал всички активи на Васил Божков по света. Металните заграждения били свалени за една нощ, а навъсените гардове се мяркали все по-рядко из района. За сметка на това парцелът вече бил обявен за продан и според комшиите било въпрос на време Никола Вапцаров да доведе поредните мутри със строителни мераци.
Докато това се случи живущите в “Кръстова вада” питат няма ли Главният Прокурор да се сезира за наглата и безбожна измама и да установи каква е съпричастността на Никола Вапцаров към на практика окраденото завещание? Защото докато лозенчани търсят детски градини за отрочетата си, лица като Вапцаров продължават да дерибействат под закрилата на политическия си имунитет.
Кой е Никола Вапцаров?
Познат щато ковчежник на Мая Манолова и политическо консилиери на Васил Божков, Вапцаров е сред най-големите длъжници на община Банско и е завлякъл местната хазна с над 80 000 лв. Бил е зам-кмет на злополучната кметица на "Младост" Десислава Иванчева, прочул се с това, че 6 месеца не е стъпвал на работа в общината. Благодарение на връзките си с комунистическия режим, в зората на демокрацията семейството му подхваща бизнес с бронирани коли и така стават любимци на най-бруталните мутри от началото на прехода до днес.
Твърдял, че е недосегаем.
“Блиц” припомня, че за така наречения „протестър“ Никола Вапцаров чуваме или по избори, или по време на скандали, при които е необходимо изместване на фокуса на общественото внимание. Политическото му минало е свързано както с БСП, така и с последните местни избори, на които бе председател на комитета, издигнал Манолова за кандидат за кмет на столицата. Вапцаров е отявлен защитник на кичозния „Ай тауър“, в чиято собственост участие има Васил Божков. Никола Вапцаров многократно е набеждаван, че оказва натиск върху различни правителства и рекетира институциите с писма, сигнали и заплахи за протести с единствената цел да обслужи личните си интереси или да придобие популярност, която след  това да изтъргува в съмнителни сделки.Източник: Mreja.bg [gallery link="file" ids="684289,684290,684291"]