Проф. Ива Христова: Нямам отговор защо е толкова висока смъртността в България

Гласувайте за статията

Според нея е много важен контролът върху спазването на мерките

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести – проф. Ива Христова коментира пред БНР ситуацията с коронавируса.

„Изискването за COVID сертификат е като филтър на входа, така че донякъде да се осигури протекция. В изискването на зелен сертификат има и нещо много важно – да се намали предаването на вируса. ако могат всички да влизат, тези места ще станат като развъдник за коронавируса. Целта е да се ограничи събирането между хората, поне събиране между потенциални носители на вируса“, категорична бе тя.

проф. Ива Христова

Според нея е много важен контролът върху спазването на мерките

Проф. Ива Христова определи като много добро предложението на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да става чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR.

По думите й е много важен контролът върху спазването на противоепидемичните мерки:
„Ваксинацията дава възможност за социални контакти“, подчерта тя.
Проф. Христова обясни, че макар и да се заразяват отново ваксинирани хора, те прекарват заболяването много по-леко, отколкото протича инфекцията при неваксинираните.

„Данните от изследвания по цял свят показват, че ваксинираните прекарват много леко. Нищо общо няма – ваксинираните ще го изкарат като лека хрема и накрак. Дори сега се заговори за интраназална ваксина, т.е. като спрей да се впръсква в носа. Така ще се създаде лигавичен имунитет и вирусът ще се ликвидира още на входната врата. Доказателствата за ползите от ваксините са безкрайно много“.

Проф. Христова беше категорична, че коронавирусът е много коварен. Тя подчерта, че са малко заболяванията, които не позволяват ваксиниране.

„Нямам отговор защо е толкова висока смъртността в България. Дали защото не се търси лекарска помощ или не се обявяват случаите, защото така от процента на потърсилите помощ се оказва много висок процентът починали. Вирусът ни научи колко отговорност трябва, когато си член на общество“.

в заключение тя определи издаването на фалшивите ваксинационни сертификати като чудовищно и много тежко престъпление, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар