Гражданство срещу бизнес? Не и в Кипър (Страната отнема паспорти на инвеститори)

Гласувайте за статията

Гражданство срещу инвестиции вече не е възможно в Кипър

Гражданство срещу бизнес? Да, може! Дори и в България! Но не и в Кипър. Правителството на страната въведе нови ограничения и забрани инвеститори да получават паспортите си по подобен начин. Нещо повече, властите планират да отнемат 45 паспорта на жители, които са получили кипърско гражданство след участие в дискредитирана инвестиционна схема, която е в сила повече от десетилетие.

Близо 7000 души са получили гражданство в Кипър, възползвайки се от модела „паспорт за пари“, застъпван от предишното кипърско правителство. Тази практика приключи през 2020 г., след като екип на телевизия „Ал Джазира“ разкри потенциална корупционна схема.

Решението на кипърското правителство да отнеме паспортите, които е издало на 39 инвеститори и шест други лица е в резултат на препоръка на комисия, която е създадена от правителството през юни тази година.

„Кабинетът реши да разследва още шест случая и да разгледа още 47 случая въз основа на установените процедури“, каза говорителят на кипърското правителство Мариос Пеликанос.

Той обаче не назова нито едно лице, чийто паспорт е бил отнет.

Кипърският паспорт гарантира безвизово пътуване, работа и право на пребиваване в 27-те държави-членки на Европейския съюз. Схемата е изключително популярна сред богатите предприемачи от Русия и Азия.

Съгласно схемата, властите разрешаваха издаването на паспорти на кандидати за гражданство, които правят крупни инвестиции в страната. Необходимо е единствено кандидатите да направят инвестиция от два милиона евро. Проблемът е, че няма никакъв контрол и надзор по схемата. А повече от 53% от външните инвеститори са получили незаконно гражданство по този модел. Затова бе създадена комисия, която оглави бившия председател на Върховния съд, пише Time.mk.

Кипър забрани гражданството срещу инвестиции сн. Pixabay

Кипър забрани гражданството срещу инвестиции сн. Pixabay

Не е ясно какво ще се случи с инвестиционните проекти, след като собствениците на бизнеси загубят правото си да живеят в Кипър. Предстои да се изясни какъв ще е начинът за издаване на легални документи.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар