Проф. Георги Рачев разкри какво се задава след вчерашния сняг

Гласувайте за статията

Добрата новина е, че не се очакват разливи на реките

След като вчера натрупа снежна покривка в планинските райони, климатологът проф. Георги Рачев разкри какво ни очаква в идните дни.

В ефира на Би Ти Ви той разкри, че в страната валежите са 40-50 литра, които са сравнително равномерни навсякъде.
„Това дава възможност реките да са пълни, но да не се стига до разливи каквито има в Гърция“, заяви климатологът проф. Георги Рачев.

проф. Георги Рачев

Добрата новина е, че не се очакват разливи на реките

„Проблемите с времето в южната ни съседка пък се дължат на циклон. Това е поредния трети много добре оформен средиземноморски циклон който връхлита върху Балканите. Този циклон минава и над нашата територия.

Центърът му е над Тиренско море, а това е студеният фронт, който преминава през Гърция, който води до това, което виждаме. Особено тежко ще е положението в Ксанти, Александруполис и Атина“, посочи климатологът.

За съжаление прогнозата на проф. Георги Рачев вещае, че дъждовете ще продължат и утре. В неделя те леко ще започнат да намаляват. Очакванията са през следващата седмица времето да е по-хубаво.
„Добрата новина е, че „от вторник нататък избухва късната есен и до края на месеца ще бъде топло“, прогнозира проф. Георги Рачев.

Той отбеляза, че температури над 20 градуса няма да са изненада около 22 октомври.
В Северна България може да се радват на 22-23 градуса след седмица. В четвъртък и петък в София температурите ще достигнат 18 градуса.

Климатологът обясни, че до края на месеца ще бъде по-топло. Той обаче побърза да подчертае, че това не трябва да успокоява шофьорите и е добре да сложат зимните гуми. Климатологът не изключва възможността и за топло време през ноември.

„Снежната покривка не е кой знае колко, от днес топлият въздух ще затопли планината и ще чакаме следващия, който ще формира евентуално снега за ските по Коледа“, каза специалистът.

„Януари месец ще си бъде такъв, какъвто го знаем – с нормални температури, дори малко по-високи, с нормални валежи“, отбеляза той, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар