Владимир Путин с шокиращ отговор за газовата война в Европа: Побъркахте ли се?!

Гласувайте за статията

Владимир Путин е шокиран от газовата война в Европа

Руския президент Владимир Путин се шокира от спекулациите относно доставките на газ в Европа. Както е известно, в светлината на очакваната студена зима за Европа и пандемията, която настъпва, започнаха сериозни спекулации относно цената на газ и доставките на стария континент. Това принуди дори лидерът на Кремъл да вземе отношение по случая. И да успокои всички, че Русия нито планира да спре доставките на газ, нито има намерения да прави някакви драстични повишения в цената на синьото гориво.

Спекулациите избухнаха по повод строежа на „Северен поток 2“. При неговото изграждане Русия ще снабдява с газ Германия директно, което ще лиши Украйна от близо 1 милиард долара годишни такси от поддържката на газовите съоръжения. Полша също е губеща, което накара мнозина да заподозрат, че двете държави са „наказани“ за връзките си с Европа.

САЩ също заявиха, че Русия може да наложи вето на доставките на газ, като превърне Европа и ЕС в зависими изцяло от Москва. Последното предизвика сериозна паника и принуди всъщност президентът да направи доста остър коментар по темата.

„Европа ни казва: „Ние съкращаваме, отдалечаваме се от въглеводородите“. И все пак ще трябва да продължите да изпомпвате газ през Украйна кой знае колко време. Поне още 100 години… Предвид всичко това… побъркахте ли сте?“, попита Путин на енергиен форум в Москва.

Руският президент настоя, че страната му винаги е държала отворени крановете за Европа, включително по време на Студената война, пише „Дейли мейл“. И отхвърли всяко предположение, че ограничава доставките като „пълна глупост“.

Путин настоя, че Русия вече е надхвърлила доставките на количествата газ включени в договорите с Европа, но е готов да продължи и по -далеч.

„Ще се увеличим доставките на газ толкова, колкото ни поискат нашите партньори. Няма отказ, няма спиране“, каза той. „Ние не използваме никакви оръжия.“

Владимир Путин сн. Pixabay

Владимир Путин сн. Pixabay

Той обясни изграждането на „Северен поток 2“ като необходимост да поеме допълнителните искания на ЕС, а не за да отмъсти на Полша или Украйна, че водят проевропейска политика.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар