Защо завещанието на принц Филип ще бъде пазено в тайна 90 години? (Вижте тук)

Завещанието на принц Филип ще бъде пазено в тайна 90 години сн. YouTube
0

Засекретяват завещанието на принц Филип

Покойният съпруг на кралица Елизабет Втора – принц Филип – е направил завещание преди смъртта си, но повечето настоящи членове на кралското семейство така и няма да разберат какво е написано в него.

Съдържанието на документа ще остане в тайна за поне 90 години, за да предпази честта и самочувствието на кралицата. Това беше отсъдено от Висшия съдебен съвет на Великобритания преди няколко дни. Филип, който беше женен за кралицата в продължение на 73 години и е баща на Чарлз, Ан, Андрю и Едуард, почина през април на 99-годишна възраст.

Колкото и странно да звучи, това съдебно решение не е прецедент. В продължение на повече от век съдът е бил молен да засекретява завещанията на членове на кралското семейство след тяхната смърт. След изтичането на 90 години, ще има специален съвет, който да реши дали завещанието на Филип ще бъде отворено, или ще се продължи неговата тайнственост.

„Аз съм на мнение, че поради конституционното положение на суверена е подходящо да има специална практика по отношение на кралските завещания. Необходимо е да се представи защита на личния живот на тази ограничена група хора, за да се запази достойнството на кралицата и близките членове на нейното семейство“, казва съдия Андрю Макфарлейн пред BBC.

Съдията ще бъде пазител на сейф, който съхранява 30 плика, съдържащи завещания на починали членове на кралското семейство. Той добави, че не е видял написаното от Филип, нито пък някой му е казал какво пише в документа. Единственото, което Макфарлейн знае, е датата на завещанието и самоличността на изпълнителя му.

„Приех твърдението, че макар да има обществено любопитство по отношение на частните договорености, които член на кралското семейство може да избере да направи в завещанието си, няма истински обществен интерес хората да знаят тази изцяло лична информация“, казва съдията.

Принц Филип почина този април, само няколко месеца преди да навърши 100 години. Погребението му беше посетено от ограничен брой хора заради продължаващата пандемия от коронавирус.

Завещанието на принц Филип ще бъде пазено в тайна 90 години сн. YouTube
Завещанието на принц Филип ще бъде пазено в тайна 90 години сн. YouTube

За тъжното събитие принц Хари се завърна от Америка и за първи път се срещна с близките си след напускането на кралския двор. Меган Маркъл остана в Калифорния, тъй като по това време беше бременна с второто си дете, предават от tialoto.bg.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.