Официално! Дания, Швеция и Холандия приключиха с коронавируса: С мерките до тук!

Дания, Швеция и Холандия слагат край на мерките сн. Maxpexel
0

Дания, Швеция и Холандия приключиха с коронавируса

Дания, Швеция и Холандия премахват практически всички мерки за борба с пандемията на коронавирус.

Степента на ваксинация е относително висока и в трите държави, но доверието в правителствената политика също е високо. В тези страни има надежда, че свободното движение на граждани ще доведе до още по-висок процент на ваксинация. И следователно мерките ще започнат да отпадат.

Така, в някои европейски страни, връщането към стария начин на живот, т.е. свободното движение и излизането, както преди пандемията, вече не е само мечта.

Ваксинираните граждани в Холандия ще могат да танцуват в претъпканите нощни клубове от следващата събота (25 септември), без да се налага да спазват дистанция. Вместо да се придържат към определени мерки, те ще трябва само да представят сертификат kovid на входа.

Миналата седмица Дания премахна всички ограничения, като стана първата страна от ЕС, която се върна към „нормалността“. Гражданите вече не се нуждаят от маски или доказателства за ваксинация, за да отидат на концерт или фитнес. В края на август здравният министър заяви, че коронавирусът вече не се счита за социално критично заболяване.

Към тези две страни се присъединява и Швеция, която и досега имаше най-меките мерки по време на пандемията. Ограниченията за публични и частни събирания, както и препоръката за работа от вкъщи, ще бъдат отменени по-късно този месец.

Но тези, които пътуват до тези три държави, все пак ще трябва да бъдат тествани и поставени под карантина, ако не са ваксинирани.

Според базата данни на Оксфорд „Нашият свят в данни“, три четвърти от общото население в Дания е ваксинирано с две дози. От по-големите страни на ЕС само Португалия и Испания са напред.

В Холандия и Швеция около 63 % от всички жители са ваксинирани.

Дания, Швеция и Холандия слагат край на мерките сн. Maxpexel
Дания, Швеция и Холандия слагат край на мерките сн. Maxpexel

„Сред най-уязвимите категории пациенти и граждани степента на ваксинация е девет от десет“, казва Алън Рандруп Томсен, вирусолог от университета в Копенхаген.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.