Прецакаха здраво топ синоптика Минчо Празников

Гласувайте за статията

За съжаление семейството така и не получило исканото обезщетение

Легендарният синоптик Минчо Празников и съпругата му Цана, са назад с 8 хиляди лева.

Доайенът на прогнозата за времето и жена му били изключително ядосани на общинарите в град Трявна. Причината за това е, че продали наследствен имот на Цана, без дори да я уведомят.

Професорката по медицина имала 1,5 декара земя в близкото до възрожденския град село Бангейци. Тя я наследила от своите родители Петър и Митка Бошнакови. През 2020 г., съпругата на Минчо Празников разбрала от съседи, че фамилната ѝ собственост била продадена на търг от Община Трявна.

Минчо Празников

За съжаление семейството така и не получило исканото обезщетение

Веднага задействала процедурата, за да потърси обезщетение. Лекарката пуснала молба до кметството, в която описала, че през годините за имота са полагани грижи. Приложила и документи от Поземлената комисия в града, че правата ѝ за ползване върху парцела са възстановени през 1998 г. Цана поискала да бъде обезвъзмездена със същата сума, на която общината продала терена. Тя възлизала на 8462 лева – цената, на която спорното място било продадено на търг на нов собственик.

„Аз не смятам, че Община Трявна е в правото си да се разпорежда с частна собственост, без да иска съгласието на собствениците. Господинът, който е имал желанието да закупи нашия парцел земя, е било редно да се обърне към нас като собственици, а не към общината“, жалва се Цана.

Според новата кадастрална карта въпросният имот се превърнал в общински

В отговор обаче тя получила обяснението, че през 2003 г. от областния управител на Габрово била одобрена нова кадастрална карта, според която въпросният имот се превърнал в общински, тъй като не се стопанисвал.
В продължение на 18 г. никой не потърсил правата си върху него, затова общината го продала. Самата г-жа Празникова обаче въобще не знаела за тази подробност.

В крайна сметка нейната молба да ѝ бъдат изплатени парите, които са получени от сделката, била подложена на гласуване от общинския съвет в Трявна.
Тя не срещнала разбиране и одобрение сред общинарите и искането ѝ било отхвърлено.

Професорката и съпругът ѝ отдавна живеят в София, но не са потънали в лукс. Минчо Празников взема прилична пенсия от 610 лева. Тя била по-висока от на повечето му набори заради това, че продължил да работи и след пенсионна възраст. Жена му пък и до ден днешен не е спирала стажа си, който вече е набъбнал до 54 години.

И към момента тя е шеф на отделението по клинична патология в известна столична частна болница. Извън заплатата, пенсията ѝ била само 400 лева. Семейство Празникови обаче не приемали помощ от дъщерята и внучката и били твърдо решени да работят, докато могат. Макар да не е в тв ефира, синоптикът легенда продължава да изготвя прогнози, да обучава млади кадри и да консултира колегите си, пише retro.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар