Не е за вярване! Родната къща на Лили Иванова се превърна в…

Не е за вярване! Родната къща на Лили Иванова се превърна в…
3.88 (77.5%) 8 votes

Думите ѝ за съжаление си останали само обещание

Няма да повярвате в какво се превърна родната къща на примата на българската естрада – Лили Иванова.

Къщата, в която е родена певицата, се е превърнала в парк. Върху имота, намиращ се на централния булевард „Борис I“ в Кубрат, е засят райграс. Пространството се ползвало за игри и веселие от децата в целия град.

Лили Иванова

Думите ѝ за съжаление си останали само обещание

Местните били доволни от развоя на ситуацията, защото всъщност по план на въпросния парцел трябвало да бъде построен мол. Неуредици обаче спънали мащабния проект. Преди това пък на същото място трябвало да бъде вдигнат нов партиен дом. През 80-те години на миналия век самата Лили Иванова се разбрала с общината да отстъпи родния си дом за събаряне в името на партийните идеали. Семейството ѝ пък трябвало да бъде компенсирано с друго жилище в Кубрат.

Къщата била срината, а на нейно място се появили бетонни колони. С идването на демокрацията обаче строежът бил стопиран и впоследствие и те били сринати. Всичко това се случило, за да може днес на същото място да има тревна площ.
Макар естрадната легенда да е гордостта на Кубрат, местните признават, че не са я виждали на живо от дълго време.

До ден днешен тя не е реализирала амбициозната си идея

От служители на общината разбрали, че апартамента, който навремето ѝ дали като компенсация за събарянето на родния ѝ дом, Лили Иванова прехвърлила на една от своите племенници – дъщери на сестра ѝ Магда.
Малцина обаче знаят, че през 2006 г., когато примата бе обявена за почетен гражданин на родния си град, общината я дари с още един апартамент в Кубрат. Още тогава Лили заявяваше убедено в интервютата си, че иска да направи музей на творчеството си там. Тя била категорична, че иска да допринесе за развитието на туризма в иначе замрелия регион. Думите ѝ за съжаление си останали само обещание.

До ден днешен тя не е реализирала амбициозната идея, но пък през миналата година реши да компенсира местните с дарение. Не става дума за финансова помощ, а за подарък книги от нейната лична колекция. Тях Лили Иванова даде безвъзмездно на библиотеката при Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Кубрат.

Сред томовете имаше доста биографични заглавия на личности като принцеса Даяна, Маргарет Тачър, Петър Дънов, както и Христо Стоичков.
Въпреки че книгите отразявали живота на други знакови лица, Лили решила да ги подпише със своя автограф, за да си личало, че са дарени от нея, пише retro.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар