Красимир Стоев предупреди, че ще посърнете от прогнозата за септември Преглеждания: 1330

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата
0
Оценете този post

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата

Синоптикът от НИМХ към БАН – Красимир Стоев предупреди, че ще посърнете, щом научите прогнозата за времето за септември.

Най-високите температури през новия месец у нас ще бъдат между 30 и 35 градуса. Най-ниските пък ще са между 3 и 8 градуса, по-високи ще са температурите по Черноморието.
Това съобщи за БТА Красимир Стоев, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/.

Красимир Стоев
Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата

По думите му, тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат около нормата. За равнините тя е между 18 и 21 градуса, за високите полета – между 15 и 17 градуса, а за планините – между 3 и 8 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата. За равнините тя е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските и припланинските райони – от 50 до 80 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие температурите ще са около и под нормата

През първото десетдневие от септември температурите в по-голямата част от страната ще бъдат около и под нормата. В началото на периода през страната ще премине студен атмосферен фронт и на много места от запад на изток ще превали и прегърми.
Относително спокойно ще бъде времето към 3-4 септември. През следващите дни до края на десетдневието през страната ще преминават атмосферни смущения и на много места ще има валежи.

През второто десетдневие температурите ще се повишат и ще бъдат близки и малко по-високи от обичайните. През повечето дни от периода времето ще е предимно слънчево. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения има около 13 септември и в края на десетдневието, когато се очаква на места ще превали дъжд. Температурите относително ще се понижат.

През третото десетдневие температурите бавно ще се понижават. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с валежи има около 22 септември, 25 септември и през последните дни от периода. През втората половина от периода по високите полета на Западна България ще се образуват първите слани.

В климатичната справка на НИМХ се посочва, че през септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата.
„Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми“, посочва Красимир Стоев.

Обикновено облачните дни са от 2 до 6, а тези с валеж – около 4. Измервани са изключително високи температури – около 40 градуса, но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.