Би Би Си дарява 2 млн. долара заради скандалното интервю с Даяна (Вижте тук) Преглеждания: 1008

Би Би Си дарява 2 млн. долара заради скандалното интервю с принцеса Даяна сн. YouTube
0
Оценете този post

Това е печалбата, която Би Би Си е получила от при продажба на правата за излъчване на интервюто с Даяна

Телевизия Би Би Си се очаква да дари 2 млн. долара на една от благотворителностите на британското кралско семейство в опит да изчисти репутацията си след скандалните разкрития около интервюто на Мартин Башир с принцеса Даяна през 1995-та година.

Предложеното дарение включва 1.5 млн. долара – сумата, която телевизията е получила при продажбата на правата за излъчване на интервюто по други канали в целия свят, плюс обезщетението.

Според източник, принц Уилям и принц Хари най-вероятно ще решат точно къде да отидат парите и за какво да бъдат използвани. „Това е похвално решение, въпреки че не може да поправи нанесените щети или пък да премахне вината на Би Би Си“, казва Роса Монктон пред „Mail on Sunday“.

В интервюто от 1995-та година принцеса Даяна казва, че в брака й с принц Чарлз има трима души и е доста пренаселено. Тя се развежда със съпруга си на следващата година, а през 1997-ма загива трагично в катастрофа в Париж.

Според официални съдебни документи, Мартин Башир е използвал фалшиви документи и лъжливи методи, за да си осигури среща с Даяна. Журналистът се извини за преправянето на документите, но каза, че остава изключително горд от интервюто. Той вече не работи в Би Би Си.

През 2020-та година братът на Даяна, Чарлз Спенсър, казва, че документите на Башир са изиграли основна роля при съгласието на принцесата за даване на интервю. В тях е било записано, че човек от екипа на кралското семейство е получавал пари, за да изнася информация за личния живот на Даяна и нейните близки.

„Точно това ме накара да говоря с Даяна и да я убедя да направи срещата с Башир. Запознах ги през септември 1995-та година, след което интервюто беше заснето“, казва Спенсър пред списание „People“.

Критики

В официално съобщение принц Уилям остро разкритикува „ужасните методи, по които интервюто е било взето“ и защити майка си. Искам да благодаря на съдия Дайсън и неговия екип. Радвам се, че и Би Би Си приемат това решение.

Тези доказателства са изключително притеснителни – служител на Би Би Си е лъгал и използвал фалшиви документи, за да си осигури интервю с майка ми, направил е лъжливи твърдения за кралското семейство, които са подхранили нейните страхове и параноя“, пише херцогът на Кеймбридж.

Той допълва, че начинът, по който интервюто е било осигурено, е повлиял на това, което майка му е казала пред Башир. Според Уилям, именно това е влошило още повече връзката между родителите му и е довело до развода им.

Принц Хари също сподели своето мнение за ситуацията. „Нашата майка беше невероятна жена, която посвети живота си да служи на другите. Тя беше смела, изключително честна и борбена. Ефектът от културата на експлоатация и неетични практики в крайна сметка отне живота й“, казва по-малкият син на Даяна.

Той благодари на всички, които са поели поне малка отговорност за случилото се и са направили първите стъпки към честността и справедливостта.

„Нашата майка загуби живота си заради това, но нищо все още не се е променило. Защитавайки нейното наследство, ние защитаваме всички хора и почитаме самочувствието, с което тя живя цял живот. Нека да я помним за това какъв човек беше и за какво се бореше“, завършва Хари.

Би Би Си дарява 2 млн. долара заради скандалното интервю с принцеса Даяна сн. YouTube
Би Би Си дарява 2 млн. долара заради скандалното интервю с принцеса Даяна сн. YouTube

Самият принц Хари стана жертва на таблоиден тормоз, който го накара да напусне Великобритания, да се откаже от кралските титли и задължения и да заживее със семейството си в Америка, предават от tialoto.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.