Северна Корея продължава да изумява

Северна Корея продължава да бъде една от най-затворените страни в света. В желанието си да контролира абсолютно всеки аспект от живота на хората си, Ким Чен Ин стига до безумни действия и решения. Сред тях най-дръзкото е решението му да наложи абсурдни ограничения на гражданите си. Сред тях откриваме 16, които са наистина невероятни. И изглеждат почти невъзможни в очите на всеки един нормален човек по света.  

16. Западна мода

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун забрани дънките и други западни дрехи в два региона, граничещи с Китай. По този начин Пхенян се опитва да се бори с влиянието на западната култура, която прониква в страната през нейните съседи.

15. Кока-Кола

Поради търговското ембарго на Кока-Кола, наложено на Северна Корея, получаването на такава напитка там не е никак лесно. Единствената алтернатива е произведена в Китай напитка, която се продава в някои елитни заведения в Пхенян.

14. Прически

Ким Чен Ун е разрешил само 18 прически за жени и 15 за мъже. Нито една от официално одобрените прически не позволява промяна на цвета на косата. Така че купуването на боя за коса изобщо не е лесно!

13. Дамски хигиенни продукти

Тампони и всякакви средства за женски нужди почти не се продават в Северна Корея. Неслучайно на жените им се налага да посрещат месечните си неразположения с превързочни средства за многократна употреба.

12. Контрацепция

Всички форми на контрацепция са забранени в Северна Корея. Ето защо намирането на предпазни средства е много трудна задача. А много възрастни севернокорейци са щастливи да получат контрацепция като подарък.

11. Недвижими имоти

Правителството на Северна Корея има изключителното право върху цялата земя и недвижимите имоти. Това прави почти невъзможна покупката и продажбата на къщи или апартаменти. Севернокорейците обаче намират начини да променят това, което доведе до скорошно разхлабване на закона.

10. Дизайнерски обувки

Ако случайно търсите обувки Manolo Blanic или друга известна марка в Северна Корея - трябва да ви разочароваме. Тук не се предлагат дизайнерски обувки.

9. Новогодишна елха

Северна Корея официално е атеистична страна, следователни всякакви религиозни и обредни аксесоари са забранени. Или поне контролирани от правителството. [caption id="attachment_677019" align="aligncenter" width="300"]Северна Корея между Изтока и Запада сн. You Tube Северна Корея между Изтока и Запада сн. You Tube[/caption]

8. Starbucks

В тази страна няма и помен от веригата Starbucks. Ако искате да пиете кафе в Пхенян, трябва да отидете в едно от популярните кафенета в Рьонгванг.

7. Кабелна телевизия

В страната има само 4 официални телевизионни канала. Правителствената цензура е толкова силна, че няма друга телевизия в страната.

6. Списания от Запада

Севернокорейският пропаганден модел забранява всякакви чуждестранни вестници и списания.

5. Wi-Fi и мобилни телефония

От 15 милиона души в Северна Корея само 1 милион имат мобилни телефони, но те също не могат да се обаждат в чужбина. Има и ограничения за използване на 3G мрежа. За разлика от това, чужденците, влизащи в страната, могат да си купят SIM карта, но само за разговори в чужбина.

4. Билети за концерти

Много малко чуждестранни изпълнители получават разрешение да се представят в Северна Корея, така че няма да можете да отидете на концерт на любимата си група там. Вместо това севернокорейците могат да посещават концерти на местни изпълнители.

3. Apple

Има ограничение за продажбата на всякакви съвременни високотехнологични устройства в Северна Корея. Но пък местните са разработили свой собствен модел таблет, който според неговите създатели не е по -лош от всеки западен.

2. Спортни автомобили

Друг лукс, който е абсолютно недопустим в тази страна. Купуването на скъп спортен автомобил е напълно невъзможно поради санкциите, наложени от Северна Корея от ООН и Европейския съюз.

1. Ваканция в чужбина

Гражданите на Северна Корея не могат да пътуват до други държави на почивка - това е нарушение на правата на човека, но севернокорейците вероятно изобщо не са наясно с това.