Светът изтръпна! Плъзна нова смъртоносна зараза, за която няма лек

Гласувайте за статията

На място е пристигнал и екип на СЗО

Светът изтръпна заради плъзналата нова смъртоносна зараза, за която няма нито лек, нито ваксина.

Първи случай на Марбургска вирусна болест – силно заразно заболяване, предизвикващо хеморагична треска, бе регистриран в Гвинея.

зараза

На място е пристигнал и екип на СЗО

Това е и първият случай в цяла Западна Африка, съобщи Световната здравна организация, цитирана от Франс прес.
„Марбургската вирусната болест, спадаща към семейството на Ебола, е установена по-малко от два месеца, след като Гвинея обяви за приключила епидемията от Ебола“, се казва в съобщение на регионалния офис на СЗО.

Случаят е открит в южния окръг Гекеду. Проби, взети от починал пациент, са изследвани в местна лаборатория и в националната лаборатория за хеморагична треска. Те дали позитивен резултат за вируса Марбургска. Резултатът е потвърден и в сенегалския институт „Луи Пастьор“.
Медицински научен екип е изпратен на място – в селището Кунду в Гекеду, за да проучи влошаването на симптомите на починалия.

Там вече е пристигнал и екип на СЗО, включващ 10 експерти, сред които епидемиолози и социални антрополози. Те подкрепят националните здравни власти в усилията им да проучат ситуацията и да осигурят подходящи мерки срещу болестта. Граничният контрол е засилен, съседните страни са предупредени.

Марбургската вирусна болест се предава на човека от прилепи и се разпространява чрез контакт с телесни течности на други хора или заразени повърхности. Тя започва внезапно със силна треска, специфично главоболие и гадене. Смъртността варира между 24 и 88 процента. За тази болест няма одобрени ваксини или лекарствени препарати. Симптоматичното лечение и рехидратацията – орална или венозна, подобряват шансовете пациентът да оцелее, посочва СЗО, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар