Внимание! Задава се кървав дъжд!

Гласувайте за статията

Условия за такива валежи у нас ще има в четвъртък и петък

Специалисти разкриват, че преди захлаждането у нас идва кървав дъжд.

Горещият фронт, идващ от Африка с топъл и сух тропичен въздух, носи със себе си и ситен пустинен пясък от Сахара, който се разпръсква във въздуха.

Феноменът „кървав дъжд“ се поражда, когато червеникавите песъчинки се смесват с дъждовните капки, обясняват специалистите, цитирани от в. „Телеграф“.

кървав дъжд

Условия за такива валежи у нас ще има в четвъртък и петък

Условия за такива валежи у нас ще има в четвъртък и петък, отбелязват специалистите. Очаква се в София в петък и събота времето да се разхлади за кратко. Температурите могат да спадат до 26 градуса. След това обаче градусите бързо ще тръгнат отново нагоре. Докъм 12-13 август в България със сигурност ще има температури над нормата, които ще са много високи.

Въпреки адските жеги не се очаква да се подобри националният рекорд от 45 градуса, измерен в Пловдив през 2000 година. Това отбелязва пред БТА климатологът проф. Георги Рачев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Хубавото в тази поредица от дни с наднормални и рекордни температури е, че въздухът е сравнително сух, като относителната влажност в обедните часове е под 30%.
„Ако влажността беше двойно повече – 60%, както е нормално, навън нямаше да се живее и изключително тежко щеше да се понася горещината“, отбелязва професорът.

Очаква се лятото на 2021 година да е по-топло от миналогодишното. Той отбеляза обаче, че това не е уникално и не се случва за първи път в климата на България.

“Има глобално затопляне, но не е необходимо да се връщаме във времето на баба и дядо.
През 2007 г. лятото беше много горещо и продължително, както и през 2012 г. Тогава изживяхме най-топлото и продължително лято в съвременната история на България”, коментира климатологът от Софийския университет, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар