САЩ разтърси света с данните, които разкри

74% от новите случаи на COVID-19 са сред ваксинирани
0

74% от новите случаи на COVID-19 са сред ваксинирани

САЩ разтърси света с разкритието на данните, което направи.

Оказва се, че около три четвърти от хората, заразени в огнище на COVID-19 в Масачузетс, са били напълно ваксинирани срещу коронавируса. Четирима от тях са хоспитализирани, сочат нови данни, публикувани от Центровете за контрол на заболяванията, цитирани от Си Ен Би Си.

САЩ
74% от новите случаи на COVID-19 са сред ваксинирани

Освен това от доклада става ясно, че напълно ваксинираните, заразени с коронавируса, носят в носа си също толкова вирусни частици, колкото и заразените неваксинирани. Тоест и двете групи могат да разпространяват ковид сред други хора.

Въпреки че вариантът „Делта” продължава да засяга по-силно неваксинираните, дори и завършилите ваксинационния цикъл имат повече вирусни частици, отколкото се смяташе досега. Така те могат потенциално да предадат заразата и на други хора.

„Делта” се държи „уникално различно от предходните щамове на вируса”.
Докладът на Центровете за контрол на заболяванията предупреждава, че „Делта” щамът е много по-заразен, има по-дълъг период на предаване и може да разболее по-възрастните хора, дори ако са били напълно ваксинирани.

Центровете за контрол на заболяванията промениха насоките си за носене на маски

Във връзка с новите данни от Центровете за контрол на заболяванията промениха насоките си за носене на маски. Вече се препоръчва на ваксинираните в райони с висок процент на ковид инфекции също да носят предпазни маски.

Препоръката е актуализирана, за да се гарантира, че ваксинираните няма да предадат несъзнателно вируса на други, включително техни неваксинирани или имунокомпрометирани близки.

Докато многобройни проучвания показват, че ваксините не работят толкова добре срещу „Делта” варианта, колкото срещу други щамове, ваксинирането все пак е много ефективно, особено при защита срещу тежко протичане на ковид и смърт.
Приблизително 97% от новите хоспитализации и 99,5% от смъртните случаи в САЩ, са сред неваксинирани лица.

От Центровете за контрол на заболяванията подчертават също, че данните имат ограничения. С увеличаването на дела на ваксинираното население вероятно все по-голям ще е броят на лицата, заразени с ковид след ваксинация, пише vesti.bg.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.