Проф. Георги Рачев с плашеща прогноза

Гласувайте за статията

Първата половина на юли по принцип е градобитна

Топ климатологът проф. Георги Рачев направи доста стряскаща прогноза.

Той подчерта, че Пловдив и региона, са градобитна зона.
„Още от времето, когато Яворов е писал „Градушка” – повече от 110 години. И нищо съществено не се е променило. Същественото е, че имаме уж някаква защита в лицето на Главна дирекция „Борба с градушките”. Винаги съм смятал, че това е абсолютно безсмислена и никому ненужна организация. Но това е дълга тема.

проф. Георги Рачев

Първата половина на юли по принцип е градобитна

Така и не разбрах къде са тези прословути три самолета, които щяха да летят и да се справят с градушките.
Трудно и опасно е да се лети в градоносен облак, където да „засяваш” сребърен йодид, който създава възможност да се образуват повече водни капчици и по-малки ледени зърна. Това ми се струва като сцена от „Сън в лятна нощ” на Шекспир“, категоричен бе проф. Георги Рачев.

Първата половина на юли по принцип е градобитна, макар че интензитетът и площният обхват на градушките намаляват, защото навлизаме в същинското лято.
Атмосферата вече се е затоплила и във височина и тези крайни прояви на времето като град и цялостното явление градушка все повече намаляват, без да изчезват напълно.

По-малка става вече вероятността за градушки във втората половина на юли и особено август месец. Те на практика са рядкост в тази част на годината.
Американският синоптичен модел дава наднормени валежи през юли. Впрочем през юни България изпълни месечната си норма на валежите.

За юли се очертава валежите в Западна и Централна България да бъдат с около 20-25 процента повече от нормалното. А то за най-югозападните райони около Сандански е около 35 литра на кв. метър, докато в Пловдив е от порядъка на 45-50 литра на кв.м в зависимост от местоположението на съответното място в Горнотракийската низина.

Европейският синоптичен модел не дава такива големи валежи в южна България.
Но така или иначе, времето ще бъде по-неустойчиво в първото десетдневие на юли. Ще имаме топъл, модерен и засега без екстремуми юли, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар