Новият сезон на „Фермата“ със специална мисия Преглеждания: 868

Към днешна дата храмът е в окаяно състояние
0
Оценете този post

Към днешна дата храмът е в окаяно състояние

Новият седми по ред сезон на „Фермата“ ще има специална мисия тази година.

Както вече стана ясно, той се снима на територията на община Годеч.

"Фермата"
Към днешна дата храмът е в окаяно състояние

Тази година мисията на най-обичаното риалити е по-специална. Участниците, които вече са избрани, ще получат отговорната задача да реновират запуснатия манастир „Свети Арахангел Михаил“ в село Шума.

Светата обител се намира на 40 километра северозападно от София и на 6 км източно от Годеч. Според местни предания, манастирът е основан още през XI в. Бил е разрушаван от турците, а в последствие – възобновен през XIX век, благодарение на местно момче, получило видение за мястото с останките на стар манастир.

Днешният храм е построен върху основите на по-стара, значително по-голяма църква. Строежът е продължил от 1861 до 1863 г., а освещаването му е направено през 1864 г. По-късно към църквата са изградени други сгради – жилищна и стопански, с което се е обособил манастирът. С решение № 3107 от 18. IX. 1978 г. на Комитета за култура, Шумският манастир е обявен за паметник на културата с художествено значение.

С днешна дата обаче „Свети Арахангел Михаил“ е в почти окаяно състояние. Църквата е що-годе запазена, но едноетажната жилищна сграда и прилежащите й помощни постройки се нуждаят от сериозна реставрация.

Именно това ще е мисията на участниците във „Фермата“. След броени дни – на 1 август те заминават на тримесечно заточение край Годечкото село Шума. В момента за нуждите на продукцията се асфалтира черния път от махала „Рекето“ до манастира.

Припомняме, че миналата есен участниците в риалитито, продуцирано от Иван Христов и Андрей Арнаудов, сбъднаха мечтата на фермера Андрей. За тринайсет седмици героите от предаването успяха да превърнат една почти гола поляна в полите на Витоша в кътче, в което да се съхраняват автентични български породи и в което живее българският дух, пише pik.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.