Масови злополуки с машините по време на вота (Над 50 секции се върнаха към бюлетините) Преглеждания: 315

0
Оценете този post

Над 50 секции се принудиха да откажат машинно гласуване по време на вота

Масови злополуки с машините вдигнаха на крак голяма част от секционните избирателни комисии в няколко района в страната в деня на вота. Машинният вот не мина без неприянтни изненади, а на места дори се наложи да се мине към гласуване с бюлетини. Аварии с тока, зле настроен софтуер, неработещ хардуер, както и затруднения на част от населението да използва съоръженията, бяха само част от проблемите, с които хората се сблъскаха.

Сутринта до 10 ЦИК се произнесоха за 12 неработещи машини, но до обяд техния брой достигна 56. В крайна сметка от Централната избирателна комисия взеха решение казусите да се решават на местно ниво, а мотивирано решение за спиране на машинното гласуване да се препраща и до тях.

Най-куриозните ситуации бяха отчетени в Пловдив и в София. „Снощи в 11.30 са дошли машините в Драгоман и Сливница. В Душанци машината показа друга дата и час. Чакаме техника да дойде, не е спряна. Чакаме да видим решението на казуса. Още една в Костинброд, шеста секция, изкарва ценова разписка „, разкрива председателя на столичната РИК Димитър Димитров, пише „Блиц“.

Неправилно настроен часовник пък обърка гласуването в две секции в Червен бряг. В Разград пък разписките разпечатвани от машини в областта – в Раковски и Тодорово са с различни дати.

В Пловдив се сблъскаха с още по-куриозен казус – заради аварирали машини, пращаха гласоподавателите от една секция, да ходят да гласуват в друга. Което отказа и доста пенсионери. В село Горно Краище, Белица пък останали без машини, въпреки че имат над 300 души население и председателката на комисията дори е подала оставка.

Куриози с машините по време на вота сн. Блиц
Куриози с машините по време на вота сн. Блиц

Като цяло изборния ден в страната протича нормално, но сривовете на машините в някои от най-натоварените градове, определено предизвика напрежение. На места дори избирателите бяха насочвани към други секции, заради проблеми с техниката, пише още „Блиц“.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.