Къде и с колко ще се вдигнат заплатите?

Гласувайте за статията

С колко ще се вдигнат заплатите у нас

Увеличаването на заплатите ще продължи. Това показва пролетната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите. Очакванията са за ускоряване на номиналния растеж на компенсацията на един нает до 6.4%.

В сферата на слугите се очаква по-висок ръст на заплатите. Това се дължи на очакваното възстановяване на дейността и наемането на работна сила през втората половина на годината. Увеличението на доходите в приоритетни сектори също ще има заслуга за това, както и в структурите, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията. Влияние ще окаже и вдигането на минималната работна заплата и др.

През 2022 г., в съответствие с очакванията българската икономика да достигне пълното си възстановяване и възходящата динамика на наетите, компенсацията на един нает ще продължи да се ускорява до 7.1%, пише в документа.

Темпът на нарастване на заплатите за периода 2023-2024 година остане висок. Очаква се той да се забави в края на периода поради постепенното изчерпване на възможностите за увеличение на предлагането на трудов ресурс.

Ускоряването на растежа на разходите на работодателите за социални осигуровки също оказва влияние върху този темп, пише Pariteni.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар