Кой принуди Даяна да го вземе?

Ожесточени критики срещу кампанията за наземни мини на принцеса Даяна от страна на политиците от консервативната партия във Великобритания, са били причината принцесата да забави връщането си в родината й преди смъртта й, съобщава "Дейли Мейл", позовавайки се на доверен помощник на Даяна.

Спор

Бившият шофьор на принцесата на Уелс Колин Тебът заяви, че спор около призива й за забрана на наземните мини е накарал принцесата да остане в Париж по-дълго от планираното. Това нейно решение даде ход на поредица от събития, които в крайна сметка доведоха до смъртта на Даяна в ужасяваща катастрофа в тунел във френската столица на 31 август 1997 г.

Критики

Тебът каза, че тя е нямало да бъде в Париж в нощта, в която загина, ако не бяха критиките от страна на торите. Той каза още, че принцесата е трябвало да се завърне в Лондон на 28 август, но в последния момент е решила да отложи пътуването си с три дни, заради спора около наземните мини. Колин Тебът споделя: "Тя не се върна в четвъртък, както беше планирано, защото торите отново я нападнаха заради наземните мини. Обвиниха я, че използва кампанията, за да подсили собствения си имидж, което беше гадно и я разстрои. Затова тя се свърза с нас и каза, че не иска всички неприятности, които я очакват във Великобритания и реши да се върне през уикенда. Ако се беше прибрала в онзи четвъртък... може би щеше да е все още жива днес".

Скандал

Скандалът около наземните мини започна през януари 1997 г., когато Даяна посети Ангола и призова за незабавна международна забрана на наземните мини. Министърът на отбраната от партията на консерваторите Ърл Хау описа принцесата като "повредено оръдие", което е "слабо информирано по въпроса за противопехотните мини". Раздорът избухна отново в края на август 1997 г., когато принцеса Даяна даде интервю за френски вестник. Тя беше попитана за политиката на Обединеното кралство по отношение на противопехотните мини. Според съобщенията тя отговорила: "Предишната политика беше толкова безнадеждна" - препратка към правителството на торите, което загуби властта през май 1997 г. Даяна добавя, че вярва, че новата лейбъристка администрация на Тони Блеър "ще свърши страхотна работа".

Нова вълна от критики

Според Колин Тебът всичко това е предизвикало нова вълна от критики от страна на консерваторите, което е накарало Даяна да забави връщането си във Великобритания. [caption id="attachment_670385" align="aligncenter" width="300"]Даяна взема фатално решение, което коства живота й сн. YouTube Даяна взема фатално решение, което коства живота й сн. YouTube[/caption] Последният телефонен разговор на принцесата е бил с нейния близък приятел Ричард Кей от "Дейли Мейл". Кей разкрива: "Тя беше много развълнувана. Плановете й се бяха объркали. Нямаше търпение да се прибере у дома, за да види момчетата си", предават от vesti.bg.