СЗО: Забранете алкохола на жените в детеродна възраст! Преглеждания: 441

СЗО забранява алкохола за жените сн. Pixino
0
Оценете този post

СЗО с шокиращ проект

На жените в детеродна възраст трябва да бъде забранено да пият алкохол се казва в доклад на Световната здравна организация / СЗО /.

Последният „Глобален план за действие срещу алкохола“, призовава властите в отделните страни, да повишат осведомеността сред населението, относно вредата, свързана с алкохола, и неговата вредна употреба.

Първият проект от плана казва, че трябва да се обърне „подобаващо внимание“ на превенцията на пиенето при деца, бременни жени и жени в детеродна възраст.

С други думи – забраната за консумация на алкохол, не трябва да се ограничава само до тийнейджъри и бъдещи майки, но и за жени, които са в детеродна възраст.

Преди дни обаче индустрията за напитки определи предложението като патерналистско и сексистко.

Проектът предупреждава, че пиенето е свързано с повишено влошаване на здравословното състояние, лошо психично здраве, насилие, загуба на производителност и обтегнати отношения.

И добавя: „Една от най-драматичните прояви на вреда за лица, различни от пиещите, е пренаталната експозиция на алкохол и развитието на фетални нарушения на алкохолния спектър“.

Симптомите при деца, изложени на алкохол в утробата на майката, могат да включват лош растеж, промени в различни черти на лицето и проблеми с ученето и поведението. Планът предлага подобни вреди да бъдат разгласени чрез международен „световен ден без алкохол / седмица“.
В него се казва: „Трябва да се обърне подходящо внимание на предотвратяването на пиенето сред деца и юноши. Затова е добре да се предотвратява пиенето сред бременни жени и жени в детеродна възраст. А също така и да се осигури защита на хората, поставени под натиск заради алкохола“.

Мат Ламбърт от британския орган за търговия с алкохол Portman Group заяви, че е „изключително загрижен“ от предложението на СЗО.

Той също предупреждава, че пиенето по време на бременност може да доведе до „дългосрочно увреждане на бебето“, като по-високият прием представлява най-голям риск.

СЗО забранява алкохола за жените сн. Pixino
СЗО забранява алкохола за жените сн. Pixino

Д-р Ричард Пайпър, главен изпълнителен директор на Alcohol Change UK, каза: „Пиенето на алкохол в ранните етапи на бременността, дори преди много хора да осъзнаят, че са бременни, може да навреди много на плода“.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.