Сериозна опасност е надвиснала над Турция

Гласувайте за статията

Същевременно се провежда мащабна кампания за прочистване на морската слуз

Оказва се, че над югоизточната ни съседка Турция, е надвиснала сериозна опасност.

Саргасум или кафявите водорасли – вид бързо разпространяващ се микроорганизъм, може да бъдат следващата заплаха за турските морета. Това разкрива експерт, цитиран от в.“Дейли сабах“ и БТА.

Турция

Същевременно се провежда мащабна кампания за прочистване на морската слуз

Билогогът проф. Барбарос Четин казва, че новото явление, наблюдавано напоследък в голяма степен по крайбрежието на Дикили в окръг Измир /Западна Турция/, може да нанесе удар върху морската екосистема в Егейско и Средиземно море и да попречи на туризма в района.
Експертът призовава за незабавни действия.

В същото време от седмица насам Турция провежда мащабна кампания за прочистване на Мраморно море от морска слуз. Тя представлява органична материя, състояща се от разнообразие от микроорганизми. За съжаление е засегнала сериозно части от морето и застрашава морската флора и фауна.

Мащабът на заплахата от кафявите водорасли не е известен, но проф. Четин призовава властите да предприемат възможно най-бързо действия за решаване на проблема.
Кафявите водорасли са предимно безвредни, докато са в морето. Когато обаче са изхвърлени на брега, те отделят силна неприятна миризма, наподобяваща развалени яйца. По-важното в случая е, че са горим газ, който може да причини дихателни проблеми и кожни обриви, когато се отдели във въздуха.

Разпространението на кафявите водорасли е довело до анулиране на резервации за почивки в Мексико

Освен по крайбрежието на Дикили, кафявите водорасли са забелязани на места и по средиземноморското крайбрежие на страната, край бреговете на Каш, Калкан, Искендерун и Гьокова.
Вестникът отбелязва, че е имало масово разпространение на кафяви водорасли в Карибско море през 2019 г. Тогава водораслите засегнаха участък от 621 мили по мексиканското крайбрежие.

Като причини за появата им се сочат промяна в температурите на морската вода и хода на течението, произтичащи от климатичните промени.
Проф. Четин твърди, че разпространението на кафявите водорасли е довело до анулиране на резервации за почивки в Мексико. Той предупреждава, че подобна ситуация може да настъпи и по турските крайбрежия.

Кафявите водорасли създават сероводород, когато влязат в контакт с въздуха. Освен това имат толкова силна степен на киселинност в морето, че могат да бъдат опасни за плувците.
Контактът с тези водорасли може да доведе до сърдечни проблеми, световъртеж и главоболие, посочва Четин пред турската информационна агенция ИХА.

Кафявите водорасли всъщност са важна част от екосистемата. Те предоставят убежище на дребни риби и безгръбначни и са основна храна за морските костенурки.
Но са ценни единствено в открито море и опасността им за другите живи същества нараства, когато разстоянието им от брега намалява, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар