Проф. Георги Рачев обяви дълго чакана новина

Гласувайте за статията

Дъждът повишава качеството на въздуха

Топ климатологът проф. Георги Рачев обяви новина, която мнозина очакват от доста време.

Като за начало той побърза да отбележи, че в понеделник и вторник ни очаква по-хладно време.

проф. Георги Рачев

Дъждът повишава качеството на въздуха, категоричен е специалистът

„От сряда започва добро повишаване на температурите. В петък виждате 28, 29 и 30 градуса на места. Дори в София можем да очакваме 29 градуса. От вторник валежите ще намалеят. Въпреки че всеки следобед имаме гръмотевична дейност, тя не обхваща голяма територия от страната“, прогнозира той.

А и точно дъждът повишава качеството на въздуха, тъй като отмива фините прахови частици. Преди 2 седмици дадох по-топла прогноза за Черноморието. Температурите на морската вода са вече 19-20 градуса. Там температурите ще се повишават и слънцето ще продължи да загрява морската вода“, уточни проф. Георги Рачев в ефира на Би Ти Ви.

По-студен понеделник и вторник се очаква и на морето, след което температурите ще се покачват. До края на месеца, по-следващата седмица очаквам идването на лятото. Очаквам цялото лято да е доста по-топло за света като цяло.

Въпросът със замърсяването на въздуха е важен. Той показа карта на Евростат с данните на 2019 г. за праховите частици в урбанизираните територии. „Оказва се, че имаме кристален въздух, извън някои големи градове, който може да си съперничи с този на Алпите“, добавя проф. Георги Рачев.

„Тези микрочастици са толкова малки, че могат да проникнат в кожата, белите дробове и т.н. Именно затова е толкова важно да се знае от какъв материал са те – дали биологичен, или от някои минерали, или от нещо друго…

България влиза в нормите на нива на фини прахови частици, но на фона на обединена Европа, ние сме на последно място. А Европа постоянно вдига изискванията за по-чист въздух“, завърши проф. Рачев, отбелязва blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар