Васил Найденов изрева и всичко се нареди

Кеца прибира три пенсии накуп
0

Кеца прибира три пенсии накуп

Известният естраден изпълнител Васил Найденов успя да си уреди живота само с едно изреваване.

Финансовите награди за изпълнители, композитори, музиканти и групи от „Златният Орфей“, гласувани от кабинета „Борисов 3“, вече са при тях.

Васил Найденов
Кеца прибира три пенсии накуп

Отпуснатите държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията бяха очаквани, но неполучени от февруари досега от 63-ма творци.

Постановлението на правителството във връзка с решение на Народното събрание от 25 февруари излиза едва през май. Средства за него така и не са отпуснати до края на мандата.
Средствата за наградите са подсигурени от служебното правителство веднага след встъпването му в длъжност. Те вече са преведени накуп на одобрените от първия списък изпълнители.

Така Богдана Карадочева, Маргарита Хранова, Васил Найденов, Митко Щерев и десетки други вече са получили своите награди.

Одобрените допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2021 г., са в размер до 280 500 лв

С постановление №185 на МС от 10 май са одобрени допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2021 г. в размер до 280 500 лв. за изплащане на държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията. Те са за срок от 3 години на 40 лица и възлизат на стойност 500 лева всяка и на 23 лица в размер на 350 лв. – всяка за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на културата, пише „Флагман“.

Критерият защо едни ще вземат 500 лв., а други по-малко, остана до последно неизяснен, но и непроменен. За жалост, певицата Ваня Костова и композиторът Атанас Косев починаха, преди да дочакат финансовото измерение на признанието. Остава неяснотата как ще се процедира с други, не по-малко заслужили творци от областта на естрадното изкуство, чиито документи за трудов стаж към „Концертна дирекция“ през социализма са частично или напълно унищожени.

Този социален проблем е причината властта да потърси начин за компенсация на музикалните светила от близкото минало. Мнозина от тях проплакаха, че са пропуснати, а реакцията им провокира разширяване на списъка. Той в крайна сметка не бе узаконен.
„Минаха години“ припомня, че и той не е напълно справедлив, защото са пропуснати същинските основатели на българската естрада Лиана Антонова, ветераните Кирил Кузманов и Стефан Георчев от квартет „Алегро“, Димитър Йосифов и други, пише show.blitz.bg.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.