Как Сретен Йосич се озова на свобода?

Гласувайте за статията
Сретен Йосич съди сърбия за 60 млн. динара обезщетение

Сретен Йосич, наричан Йоца Амстердам, а също и „първият убиец на Балканите“ и „най-опасният сърбин“, напусна килията за няколко дни с електронна гривна за проследяване. До края на годината най-вероятно ще излезе и окончателно на свобода – пише в. „Уикенд“.

Той е зад решетките с 13-годишна присъда. Арестуван е през 2009 г. заради убийството на хърватския журналист Иво Пуканич. Следва процес, на който е оневинен, но е оставен в затвора с присъда като подбудител за убийството на Горан Марянович, наричан Гогси Бомбаш.
От години градските легенди приписват на Йосич крилатата вече фраза: „Ако убиеш петима, си престъпник. Ако убиеш 10, си мафиот. Ако убиеш 25, вече си институция!“

Едни го признават за институция още от 90-те години, други обаче са категорични, че е само острие на сръбските спецслужби, което те периодично вадят и размахват за респект, включително и на политици от Балканите, но и от Европа.

През 2009 г., в разгара на поредните избори у нас от съдебната зала в Белград по време на процес за убийството Сретен Йосич дръпва двучасова реш. От нея в София отеква само една реплика: В България бях на сигурно. Защитаваха ме техните служби за сигурност – Бойко Борисов и Николай Гигов“.
Вероятно същите двама сега имат своите страхове.

Йосич е арестуван за убийството на Пуканич по данни, събрани от хърватската полиция. Сега оневиненият за това престъпление Сретен съди сръбската държава, като й иска 60 млн. динара обезщетение. Според анализатори обаче по-реално е да вземе към половин милион.

Сретен вероятно е най-известният балкански мафиот

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар