Шефът на СЗО попари света с тези новини за COVID-19

Опасността в никакъв случай е отминала
0

Опасността в никакъв случай е отминала

Шефът на СЗО (Световната здравна организация) – Тедрос Гебрейесус попари света с новините, които съобщи за COVID-19.

„Коронавирусната пандемия далеч не е приключила“, предупреди генералният директор на СЗО – Тедрос Аданом Гебрейесус след края на годишното заседание. То се състоя онлайн заради болестта, предаде ДПА.

СЗО
Опасността в никакъв случай е отминала

„Реалността е, че ни предстои още много работа за прекратяване на тази пандемия“, подчерта той.
Гебрейесус определи като окуражителен фактът, че случаите на заразяване и жертвите намаляват в световен мащаб, „но би било монументална грешка за която и да е държава да мисли, че опасността е отминала“.

Той подчерта, че е важно да продължи спазването на социална дистанция, миенето на ръцете, носенето на маски за лице и гарантирането на справедливо разпределение на ваксините.
СЗО вече е критикувала факта, че богати страни закупиха големи количества ваксини. В тях вече се ваксинират млади и здрави хора. В същото време в бедните страни нямат достатъчно дози дори за здравни работници и изложените на повишен риск.
„Един ден, надяваме се скоро пандемията ще е зад нас“, подчерта Гебрейесус.

„Но психологическите белези ще останат за тези, които са загубили близки, здравни работници, натоварени отвъд точката на пречупване и милионите хора от всички възрасти, подложени на самота и изолация“.

Участниците в заседанието се споразумяха да се срещнат отново през ноември, за да започнат работа по пандемичен договор. Той ще гарантира, че всички страни ще бъдат по-добре подготвени за следващата пандемия, включително чрез по-добро международно сътрудничество, отбелязва ДПА, пише blitz.bg.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.