Богомил Грозев остава без работа (Вижте тук)

Гласувайте за статията

Гонят Богомил Грозев като шеф на „Старинен Пловдив“

Журналистът Богомил Грозев скоро ще се раздели с поста си на директор на Общински институт „Старинен Пловдив“, тъй като няма компетенциите и знанията да отговоря за културните и архитектурните обекти в Стария град, научи „Уикенд“.

Конкурс за директор

В близките дни след силен обществен натиск кметът Здравко Димитров ще издаде заповед за обявяването на конкурс за директор, след като процедурата бъде съгласувана с Министерство на културата.

Това е първият конкурс за избор на директор на ОИ „Старинен Пловдив“ от 2006-та година насам, когато за директор на института беше избрана Весела Илиева. Без конкурс след това този пост са заемали Наташа Димитрова, Теодора Стойкова, Амелия Гешева, Милко Кафтански и Йордан Илиев.

„Има обществен натиск, какъвто не се забелязва през последните 15 години, през които директорите са били назначавани без конкурс. Не пренебрегвам подобна позиция и затова ще обявя конкурс за длъжността.

Не се притеснявам да извървим процедурата и се надявам това да даде спокойствие на директора на общинския институт да изпълнява работните си ангажименти“, заяви кметът Здравко Димитров.

Той допълни, че Богомил Грозев ще продължи да изпълнява длъжността „директор на ОИ „Старинен Пловдив“ до приключване на конкурса и излъчването на победител.

Изисквания

Кандидатите за длъжността трябва да са магистри и да имат хуманитарно образование. То трябва да е в областите история, археология, туризъм, антропология, социология и култура. Има и изискване за 3 години натрупан професионален стаж по съответното направление.

Бившият водещ на новините на Нова телевизия не отговаря на нито едно от тези изисквания. Към момента на назначаването му преди година, Грозев има 20 г. опит в сферата на журналистическата професия, предимно като водещ на обедни новинарски емисии.

В предоставената от него дипломата се видя, че има инженерно образование от Минно-геоложкия университет. Тогава Здравко Димитров обясни скандалното назначение с факта, че Богомил Грозев щял да популяризира Стария град, да привлече туристи и рекламодатели.

А като „опит“ като културен мениджър бе изтъкнат фактът, че е съпродуцент на филма на Ники Илиев „Завръщане“, който бе заснет в Пловдив и се превърна в своеобразна реклама на града. Самият журналист пък се похвали, че за един месец покрай снимките на лентата опознал красотите на древния град.

За година и нещо, откакто ръководи културните обекти в Стария град на Пловдив, бившият зет на актьора Антон Радичев не блесна с нещо кой знае какво, но пък се прочу със скандално кадрово решение.

Той назначи за уредник на Античния театър диджея и свой приятел Григор Чолаков-Фънки. Въпросният диджей пък се прочу с тениската си с надпис „К*Р“, сниман на фона на Античния театър в Пловдив.

Той се задържа на поста два дни и след протести бе махнат от поста. Сега кандидатите за директор на Общинския институт трябва да защитят  концепция за дейността и развитието на „Старинен Пловдив“ за период 4 години.

Преди два месеца от Сдружение „Аз обичам Пловдив“ се обърнаха към пловдивската общественост и стартираха подписка за уволнението на Богомил Грозев и с искане към кмета Здравко Димитров да проведе прозрачен конкурс за длъжността.

От организацията попитаха и защо на директора на ОИ „Старинен Пловдив“ са предоставени безвъзмездно два нови общински апартамента на ул. „Граф Игнатиев“ 22 и защо преди да се нанесе в общинските жилища, той е бил настанен за сметка на общинския бюджет в частен хотел.

Според „Аз обичам Пловдив“ липсва отчет за дейността на ОИ „Старинен Пловдив“ и за какво са похарчени отпуснатите допълнително 145 000 лв. от общинския бюджет.

Както „Уикенд“ вече писа, в същото време Общинската фондация „Пловдив 2019“ финансира продължението на българския филм „Завръщане“ с 55 000 лева. Лентата на режисьора Ники Илиев кандидатствала по поканата „Наследство II“ на фондацията.

Той и Башар Рахал, които отново са и продуценти на проекта, са поискали финансиране в размер на 80 000 лева, но одобрената сума се равнява на малко над 68 % от желаните пари.

Любопитното обаче е, че продуцент на първата серия е и журналистът Богомил Грозев, който пък сега е шеф на друг пловдивски общински институт „Старинен Пловдив“. Това поражда въпроса дали има конфликт на интереси и дали Грозев не е оказал влияние върху „Пловдив 2019“ да финансира „Завръщане-2“.

Богомил Грозев остава без работа сн. hotarena.net

Богомил Грозев остава без работа сн. hotarena.net

През последните седмици журналистът пък се изявява пред обществеността като посреща на входа многобройните посетители в новооткритата Епископска базилика на Филипопол и раздава брошури на желаещите да разгледат уникалните римски мозайки, предават от hotarena.net.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар