Славчо Пеев се уреди с пенсия от…

Гласувайте за статията

Той не разчита на пенсията си от 300 лв.

Обичаният от поколения българи актьор Славчо Пеев е на 82 години, но въпреки това продължава да гори за професията си.

Последният мохикан на Сатирата не мисли скоро да слиза от сцената, макар отдавна по документи да е пенсионер. Комикът все още не е бил предлаган за пожизнена наградна пенсия в размер на 700 лева, каквато вземат мнозина от колегите му в гилдията. Парите за стаж, които получавал ежемесечно, били едва 300 лева.

Славчо Пеев

Той не разчита на пенсията си от 300 лв.

Славчо Пеев обаче съвсем не разчитал на тях. Добре, че била пенсията му от Кипър, която на 29-о число задължително получавал по банков път. Преди години Пеев за известно време е живял и работил на островната държава. Тогава режисирал постановки за тамошен театър и се осигурявал на много добра заплата. След като му дошло време за пенсиониране, си издирил документите за кипърския стаж и успял да се уреди с пенсия от кипърската държава.

Сега я получавал в евро, каквато е официалната валута на острова. По този начин, той успявал отлично да скалъпи бюджета. Освен това неуморимият Пеев е раздвоен между театъра в Дупница и Сатирата в София, откъдето получава и хонорари.

И към днешна дата е уважаван актьор на острова

И досега Славчо е уважаван актьор и режисьор сред кипърския народ. Непрекъснато получавал покани да гостува на свои приятели там. Покрай коронавируса не можал да осъществи нито едно посещение. Артистът споделя, че не би се върнал да живее за постоянно на острова, но с удоволствие би изкарвал летата си там.

„Попаднах в Кипър случайно. Беше в края на 90-те години, дъщеря ми учеше там и така се срещнах с мои приятели от „Театро Сатирико“ от Никозия. Поканиха ме да направя една пиеса, после втора и трета, и така – 6 години в „Театро Сатирико“. Казваха ми „кипърския българин“ или „българския кипърец“, защото много съм свързан с тази страна, с тези мили хора, с тази прекрасна държава.

Гостоприемни хора, топли и най-важното православни, православието сближава много. Това много ми допадна. Когато видях, че Кипър е държава, в която хората живеят добре, чувстват се добре, а и на всичкото отгоре са православна нация – душата ми остана завинаги там. Винаги съм казвал, че островът неслучайно е бил английска колония – това се е отразило прекрасно във възпитанието и манталитета на хората, има само добри страни това. Интелектът е на ниво“, споделя Пеев.

Той отново е в преговори с „Театро Сатирико“ за постановка, която да представи там, пише retro.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар