Датски учени: Прекаралите Covid-19 у дома не са застрашени от сериозни увреждания

Covid-19 сн. Интернет
0

Датски учени с нова теория за Covid-19

Covid-19 преобърна в много отношения науката и предизвика медици от цял свят да заемат разностранни позиции относно заболяването. И докато някои твърдят, че това е обикновен вирус, а други смятат, че е една от най-опасните зарази за човечеството, трети са се посветили на последиците от него. Глобалния крах на световната икономика вече го видяхме. Онова, което обаче предстои да видим и то в недалечно бъдеще, е какви щети е нанесъл вируса върху здравето на хората.

Датски учени например обявиха, че стресът в болнична среда е много по-опасен за хората, отколкото самото заболяване. И според тях, тези, които са прекарали вируса у дома си, не са застрашени от увреждания. За разлика от останалите.

Според данни, публикувани в тяхното проучване, пациентите, заразили се с коронавирус у дома, са подложени на много по-малък риск от сериозни и дългосрочни последици от инфекцията.

Пациентите, които е трябвало да бъдат хоспитализирани за коронавирус обаче, са застрашени и то сериозно. Те често се оплакват от дългосрочни симптоми на заболяването, дори и след възстановяване. Последните са известни в медицината още и като дългосрочни увреждания о Covid-19.

Но какво да кажем за пациентите, които са прекарали коронавирус у дома?

Датското проучване, публикувано в списание „The Lancet Infectious Diseases“, включва почти 10 500 респонденти, които са дали положителни тестове за коронавирус през 2020 г. в Дания, съобщава „The Lancet“ .

От този брой 85,6% от пациентите не са преминали болнично лечение, а са били лекувани у дома.

Според данните, представени в проучването, пациентите, заразили се с коронавирус у дома, са имали по-малък риск от сериозни и дългосрочни последици от инфекцията.

Covid-19 сн. Интернет
Covid-19 сн. Интернет

Изследователите отбелязват, че абсолютният риск от по-късни остри усложнения или хоспитализация на пациенти поради постоянни и продължителни симптоми, които се появяват от две седмици до шест месеца след началото на заболяването, е много нисък.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.