Кирил Маричков написал „Две следи“ на плажа

Гласувайте за статията
Плажна нимфа вдъхновила рокдинозавъра Кирил Маричков да създаде големия хит

В „Шоуто на Николаос Цитиридис“ рокветеранът Кирил Маричков разказа историята за създавенето на един от най-големите хитове на „Щурците“ – „Две следи“.
„Песента ми хрумна на плажа на „Алепу“, когато край мен мина една красива стройна девойка“ – разказа Кирил Маричков“. По наши изчисления тогава рокаджията е бил на около 35-36 години.
„Веднага ми дойде и текстът, и музиката, и хукнах към близкото барче да моля за лист и химикал. Дадоха ми някаква бланка за сметка, на чийто гръб нахвърлих нотите и текста от страх да не ги забравя“ – спомня си рокмузикантът. После се обадил на поетът Стефан Банков, за да шлифова текста.
„В оригиналния текст се пееше: „Беше слънчев ден, случайно те видях…“, но по-късно текстописецът го променил в „Беше слънчев ден, случайно те открих…“, за да може да се римува със следващия стих: „И във знак на обич стих ти посветих“.
Рокаджията признава, че сега не ходи на „Алепу“, защото този плаж вече няма нищо общо с неговите спомени.
„Две следи“ излиза в албума „ХХ век“. Годината е 1980-а, въпреки, че песента е написана поне 6 месеца по-рано. По-младите познават песента от версията на „Д2“ с вокалист Дичо, но, както се казва, оригиналът си е оригинал…

Маричков разказа за историята на хита „Две следи“

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар