Официално! Нови избори за парламент на 11 юли (И какво следва след това?) Преглеждания: 581

Румен Радев обяви - избори на 11 юли сн. Уикипедия
0
Оценете този post

Избори за парламент на 11 юли, а после накъде?

Официално! БСП върна мандата на президента Румен Радев за съставяне на правителство, а той от своя страна обяви извънредни парламентарни избори на 11 юли. Датата е окончателна, а президентът ще разпусне парламента на 11 май, а след това ще назначи служебно правителство. Неговата роля ще е да осигури нормалното провеждане на парламентарните избори, но въпросът който всички си задават е – а какво следва след това?

В социалните мрежи се изляха огромни вълни на недоволство от работата на настоящия парламент. Вместо да се обединят около идеите за разрешаване на проблемите на страната, депутатите бяха по-фокусирани върху промени в изборния кодекс, гласуването на субсидиите и собствените си заплати. А социалните проблеми свързани с нарастващата безработица, липсата на достатъчно обучени хора в сферата на социалното подпомагане, които да работят в по-малките населени места, както и проблемите на бизнеса изведнъж останаха на заден план. Дори пандемията загуби своя ореол на глобална заплаха и бе сведена до незначителна фобия. Това, което вълнува обществото обаче е – какво следва след вота на 11 юли.

Ако парламентарно представените партии от този парламент запазят позициите си, това означава или обединение на трите стари формации, които да работят заедно, въпреки различията си, или широк коалиционен кабинет, колкото нестабилен да изглежда той. Ако има промени в конфигурациите, едно е сигурно – ще има договорки пред или зад кулисите, за да се формира кабинет.

Румен Радев обяви - избори на 11 юли сн. Уикипедия
Румен Радев обяви – избори на 11 юли сн. Уикипедия

Липсата на стабилно управление рефлектира пряко върху икономиката на страната – няма правителство, няма народно събрание, няма ясна политическа линия, което от друга страна отказва и инвеститорите от вложения в България. А това означава – по-малко приходи за общините, по-малко нови работни места, липса на основни инфраструктурни ремонти и най-вече – липса на помощи от европейските фондове, които вероятно ще бъдат насочени към други страни от общността.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.