От Златна ливада до чешмата Дамбала - тайните места на България, за които знаем много малко

В България има много места, където се случват чудеса. Но знаем ли за всички тях? От изворите край Рупите, благословени от Ванга, през лековитите води на Хисар, до Аладжа манастир край Варна - страната ни е пълна с необикновени места, които носят скрита енергия в себе си. Днес обаче няма да се фокусираме върху прочутите мистерии на България. Вместо това ще ви разкажем за няколко по-малко популярни места, които си струва да посетите.

1. Местността "Бялата черква" и връх "Свети Пантелеймон" край село Стоян Заимово

Да отидете до това почти диво кътче от България не е толкова трудно, но определено е предизвикателство за мнозина. За сметка на това не само природата и изгледът, но и енергията на това място носят в себе си истинска магия. Легендите разказват, че някога тук е имало голям манастирски комплекс с монаси, които по време на турското робство са избити. Духовете им обаче остават да витаят на това място. И преди няколко десетилетия един местен жител започва да ги сънува. Под тяхно давление издига кръст на хълма край изгорялата вече черква, а днес стартира строежът и на нов параклис. Мнозина посетили това място разказват, че след това са почувствали облекчение за различни неразположения. И не е изненадващо, че все повече хора го посещават.

2. Местността Дамбалъ край Кърджали

Само на 15-тина километра от града, дълбоко в скалите на Родопите се крие Дамбалъ - чешма с чудодейна вода. Местните вярват, че точно на 5-ти срещу 6-ти май сам Свети Георги слиза, за да лекува болни и сакати. Легенди се разказват за силата на тази вода. Говори се, че слепи започват да виждат, сакати прохождат, а болни деца са оздравявали. Неслучайно около Гергьовден тук се извиват опашки. А водата, която капе от самата скала, сякаш наистина има чудодейна сила.

3. Манастир "Свети Атанасий" край Златна ливада

Който не е посетил манастира край Златна ливада, той не е усетил почти мистичната енергия, която се носи буквално във въздуха. Мнозина записват желанията си на листчета и ги оставят около иконата на светеца, който е сбъднал много от тях. Аязмото с чешмата също се смята, че има лековита сила. И не един и двама са получили изцеление там, благодарение на молитвите си и на лековитата сила на това място. А красивата природа и невероятно чистия въздух са просто бонус, за всички, които искат малко да се откъснат от натоварения живот в града. [caption id="attachment_665292" align="aligncenter" width="300"]Свети Пантелеймон - едно от най-мистичните места в България сн. Интернет Свети Пантелеймон - едно от най-мистичните места в България сн. Интернет[/caption] [caption id="attachment_665293" align="aligncenter" width="300"]На 6 май на Дамбалъ стават чудеса сн. Интернет На 6 май на Дамбалъ стават чудеса сн. Интернет[/caption] [caption id="attachment_665294" align="aligncenter" width="300"]Манастира в Златна ливада е известен с древния си произход и чудотворната икона сн. Интернет. Манастира в Златна ливада е известен с древния си произход и чудотворната икона сн. Интернет.[/caption]