Нещо неочаквано се случва на имотния пазар по родното Черноморие

Гласувайте за статията

Нещо неочаквано се случва на пазара на имоти по родното Черноморие

Масова разпродажба на имотите по родното Черноморие, отчитат брокери. Руснаците се оттеглят от имотния пазар, но не заради коронавируса, а заради поевтиняването на руската рубла, смятат брокери, цитирани от „Труд“, пише БЛИЦ, позовавайки се на изданието.

Някои от руските граждани са теглили кредити в евро в родината си, за да купят имот тук. И като преценят кредита през обменния курс на рублата спрямо еврото, вече им излиза неизгодно да имат имот в България.

Около 90% от апартаментите на руснаци край морето са обявени за продажба.

„Над 5 хил. апартамента са закупени от руски граждани, но при така създалата се ситуация започна отлив и те вече обявяват апартаментите си за продажба“, отчитат брокери.

Но според тях по-важното е, че вече са все повече българите, които искат да купят имот в Поморие. Градът привлича туристи освен с морето и с наличието на лечебна кал.

Докато руснаците се оттеглят от пазара на недвижими имоти обаче, българи със спестявания инвестират смело в къщи и апартаменти. В бранша отчитат сериозен интерес за купуване на просторни жилища, както и на терени край морето в близост до голям град.

Най-голямо е търсенето в Бургас.

Заради очакваното влизане на страната ни в еврозоната кара много българи да инвестират в имоти, макар че 80% от покупките на жилища са с ипотечен кредит, отчитат брокери.

Търсене има в Созопол.

Мнозина от българите, които се тревожат от обезценяване на парите им, предпочитат да вложат спестяванията си в недвижим имот.

Наблюдава се липса на интерес от страна на англичани, които традиционно купуваха селски имоти в Странджа. През последните месеци само един германски гражданин е купил къща в Созопол. Но впечатление прави интересът от страна на граждани от Турция, чието желание за покупка на имот в Европа е свързано най-вече с възможност за правене на бизнес, пише БЛИЦ.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар