НСИ обяви шокиращи данни за бедността у нас

Гласувайте за статията

Данните за бедността у нас са повече от шокиращи

Оказва се, че всеки четвърти българин не разполага с достатъчно пари, за да се храни добре.

Около 25,6% от населението у нас, или 1,8 млн. души, живеят в домакинство, което не може да си позволи през ден да яде месо, пиле или риба (или вегетарианския им еквивалент). Това показват данни на НСИ за бедността в страната, пише БЛИЦ, позовавайки се на „Труд“.

Голяма част от сънародниците ни не разполага с никакви спестени пари, които да използват при необходимост.

Около 43,5% от домакинствата, или над 3 млн. българи, не могат да посрещнат със собствени средства неочаквани разходи, като например неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.

В материални лишения живеят 19,4% от българите. Те не могат да си позволят 4 от 9 основни стоки и услуги, показват данните на НСИ.

Освен че много хора не могат редовно да ядат месо и да посрещнат със собствени средства неочакван разход, 27,5% от населението на страната се ограничава при отоплението на жилището си заради недостиг на пари.

Оказва се, че и почивката е твърде скъп лукс за много българи. Около 40% от домакинствата у нас не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома, в този процент е включено и посещение в техен втори дом или при приятели и роднини.

Почти 24% от домакинствата са имали затруднения при плащането на вноски по кредити, наеми или битови сметки. Домакинствата у нас, които не разполагат с кола, са 18,2%.

През 2020 г. линията на бедност общо за страната e доход в размер на 451 лв. средно на месец на човек от домакинство. Този показател се изчислява на база 60% от средния доход на човек, пише БЛИЦ.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар