Русия гони американски дипломати заради кризата с Украйна (Още за скандала)

Гласувайте за статията

Русия гони американски дипломати

Русия отвръща на удара и гони 10 американски дипломати от страната. Решението е в отговор на действията на Вашингтон, който увеличи натиска върху Москва.

Както е известно, има сериозно напрежение между Москва и Вашингтон от няколко дни. Руски военни части бяха изпратени на границата с Украйна. Това стана повод американски военни кораби да заплават в Черно море. Конфликтът едва не премина във война, но Америка неочаквано реши да прекрати настъплението към Украйна.

Това принуди руския президент да разпореди блокиране на достъпа до украински пристанища за чуждестранни кораби. Последното даде повод на Вашингтон за нови маневри. Но дори и те бяха изключително предпазливи и в рамките на демонстрациите, без пряка заплаха.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че 10 американски дипломати трябва да напуснат Москва.

Това е противодействие от страна на Русия на неотдавнашното решение на администрацията на Байдън. Както е известно, американския президент реши да изгони руските дипломати, анализират световните агенции.

„Десет дипломати са в списъка, предаден ни от американската страна. Те поискаха да напуснат САЩ, а ние ще отговорим на тази обида. И няма да замълчим. Искаме десет американски дипломати да напуснат страната ни“, каза Лавров на пресконференция.

САЩ обвиняват Русия за хакерската атака на Solarwinds. Те обявиха санкции срещу Русия за тази хакерска атака и предполагаема намеса в изборите през 2020 г. Поводът изглежда изключително преднамерен и сякаш Вашингтон търси повод за сблъсъци с Кремъл. Друг е въпроса, дали в Белия дом няма се отрази пагубно на настоящия президент. Затова пък САЩ решиха да изгонят 10 руски дипломати. Което предизвика ответна реакция.

Русия гони американски дипломати след кризата с Украйна сн. Уикипедия

Русия гони американски дипломати след кризата с Украйна сн. Уикипедия

Санкциите, обявени от седмици от администрацията на Джо Байдън, са първото отмъщение, обявено срещу Кремъл за миналогодишната хакерска атака срещу „Solarwinds“, пишат медиите.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар